Knuffelhormoon Oxytocine
Oxytocine is een hormoon en een neurotransmitter. Het is net als vasopressine een cyclisch nonapeptide geproduceerd in de hypothalamus.
Het wordt vervolgens getransporteerd naar en opgeslagen in Herringlichaampjes bij axon uiteinden in de neurohypofyse en kan hier worden afgegeven. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon of gelukshormoon genoemd. Knuffelhormoon Oxytocine Het wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. De natuurlijke aanmaak wordt ook gestimuleerd bij het geven en krijgen van complimenten, contact met huisdieren, vrijwilligerswerk, een warme douche, massage en het geven en krijgen van aandacht. Seksuele opwinding verhoogt de oxytocinespiegel enigszins, maar bij een vrouwelijk orgasme komen grote hoeveelheden oxytocine vrij en wel meer naarmate het orgasme als beter wordt ervaren. Onderzoek naar Oxytocine Onderzoek heeft uitgewezen dat Oxytocine een positieve invloed heeft op het verhogen van het geluksgevoel, het gevoel van vertrouwen en verbondenheid en een verhoogde weerbaarheid tegen stress en verslaving! Het lichaam komt sneller tot rust en angst wordt onderdrukt. Oxytocine verhoogt het vertrouwen in uzelf en in uw omgeving. Het is de tegenhanger van Cortisol, het stresshormoon.
Oxytocine, voor een goed gevoel!
Hersenonderzoeker Professor Dick Swaab schrijft in zijn boek “Jij bent je brein” (2013) het volgende: “Oxytocine zorgt ervoor dat mensen meer van elkaar gaan houden. Het hormoon maakt mensen guller. De stof zorgt er ook voor dat mensen anderen sneller zullen vertrouwen en zich meer met elkaar verbonden voelen. Maar oxytocine is bijvoorbeeld ook de boodschapper die vertelt dat je genoeg gegeten hebt. Mensen met veel oxytocine in hun bloed zijn beter in het aanvoelen van wat andere mensen denken en bedoelen”. Oxytocine kan een positieve invloed hebben Uit onderzoek is gebleken dat Oxytocine een positieve invloed kan hebben bij Anorexia, Autisme, Fibromyalgie, Anti-Aging, Stress, Overgangsklachten, PTSS, Obesitas, Depressieve gevoelens, Dementie, Verhoging van het zelfvertrouwen en verbetering van sociaal contact.
Bron: www.oxytocine.nl