Krijg gratis dieethulp via de zorgverzekering
Dieetadvies is bij alle verzekeraars opgenomen in de basisverzekering. Hiervoor geldt bovendien geen eigen risico.
Een dagelijkse appel zal de dokter nog niet automatisch weghouden, maar een gezonde levensstijl en gezonde voeding zijn toch wel de belangrijkste bouwstenen voor een goede gezondheid. Net daarom is een diëtist zo belangrijk. Een diëtist zal immers je voedingspatroon en (bewegings)gewoonten analyseren en op basis daarvan een aangepast advies geven. Via de zorgverzekering krijgen alle verzekerden een vergoeding voor dieetadvies. Indien dit niet volstaat, is een aanvullende verzekering welgekomen.
Dekking in de basisverzekering
Dieetadvies is bij alle verzekeraars opgenomen in de basisverzekering. Hiervoor geldt bovendien geen eigen risico. De vergoeding is echter wel beperkt tot drie behandeluren per kalenderjaar. Daarnaast moet het passen binnen de ketenzorg, waardoor er een aandoening moet zijn die het dieetadvies noodzakelijk maakt. Denk daarbij aan diagnoses zoals diabetes of CVRM (hart- en vaatziekten). Meestal is directe toelating dan ook niet mogelijk. Bij de zorgverzekering van FBTO geeft men bijvoorbeeld nadrukkelijk aan dat er een medische indicatie moet zijn, waardoor je arts of specialist je moet doorverwijzen.
Dieetpreparaten die enkel op recept verkrijgbaar zijn, worden eveneens via de basisverzekering gedekt. Ook in dit geval moet er een indicatie zijn, zoals een stofwisselingsstoornis of een resorptiestoornis. Voor dieetpreparaten geldt er wel een eigen risico. Afhankelijk van de kenmerken van je zorgverzekering zijn vaak slechts een aantal leveranciers gecontracteerd. Voor andere leveranciers krijg je dan een lagere vergoeding.
Aanvullende verzekering blijft wenselijk
De zorgverzekering 2020 biedt dan wel een dekking voor dieetadvies en -preparaten, toch is dat niet altijd de ideale oplossing. Drie uren dieetadvies blijkt vaak te weinig te zijn en door de medische indicatie kan niet iedereen een beroep doen op de basisverzekering. Daarom blijft het aangeraden om ook voor een aanvullende verzekering te kiezen. Wat zo’n aanvullende verzekering inhoudt, verschilt van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar.
Bij sommige zorgverzekeraars zal men bijvoorbeeld de gewichtsconsulent vergoeden, terwijl dit binnen de basisverzekering niet mogelijk is. Extra behandeluren of het ontbreken van een medische indicatie zijn ook niet ongewoon. Let er wel op dat de behandelaar een behandelcontract moet hebben met de zorgverzekeraar, want anders kan de vergoeding beperkt worden. Beperkingen tot zestig procent zijn zeker geen uitzondering.
Overweeg ook aanvullende verzekering voor alternatieve geneeskunde
Bij verschillende verzekeraars kan je ook een aanvullende verzekering afsluiten voor alternatieve geneeskunde. Hieronder valt bijvoorbeeld hypnotherapie, wat kan helpen bij het creëren van gedragsveranderingen. Vooral indien er daarnaast ook een dekking voor orthomoleculaire geneeskunde is, is zo’n aanvullende verzekering echt interessant.
Orthomoleculaire geneeskunde is in Nederland nog niet zo bekend, maar is in feite een alternatieve therapie met een goede wetenschappelijke basis waarbij de voeding centraal staat. Het bestaat voornamelijk uit het aanpassen van voedingspatronen, voedingsadviezen en het gebruik van voedingssupplementen. Het wordt onder andere gebruikt bij overgewicht en diabetes. Meestal moet de behandelaar dan wel aangesloten zijn bij een van de beroepsverenigingen, zoals de MBOG of de FAGT. Ook hier moet je dan wel nagaan of de behandelaar een behandelcontract heeft met je zorgverzekeraar.
Dit is een samenwerking.