Lancering eerste professionele ijsbad van Nederland
Wim Hof-methode blijft ongekend populair
Persbericht - Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om hun mentale grens op te zoeken en te doorbreken. Eén van de meest populaire manieren om dit te doen: kou. Niet zo gek, want sinds het fenomeen Wim Hof - die beter bekend staat als ‘The Iceman’ - in beeld kwam is koudetraining dan ook enorm in trek. Icetubs wil dat meer mensen kou omarmen en hun innerlijke kracht ontdekken en lanceert het eerste professionele ijsbad van Nederland dat koud is zónder ijsblokjes.
Echt ontstressen
Er wordt online massaal gezocht naar manieren om zelf de Wim Hof-methode toe te passen. Koen de Jong, medeauteur van Wim Hofs boek Koud Kunstje, eigenaar van Sportrusten - en tegenwoordig ambassadeur van Icetubs - ziet duidelijk een stijging in de populariteit van koudetraining. Hij staat dan ook volledig achter het initiatief van Icetubs. “Toen ik het voor de eerste keer deed, eind 2013, was ik echt de enige op een steiger in Amsterdam. Niemand deed dit en je was echt gek.” Een paar jaar later was de situatie volledig omgedraaid. “Afgelopen winter hadden we een wak gemaakt, toen de gracht bevroren was. Dan kwamen wij op zondagochtend aangelopen bij ons wak en stonden we gewoon in de rij voordat we in ons wak konden,” zegt De Jong.
De Jong ziet ook een verandering ontstaan in de redenen waarom mensen de kou opzoeken: “In mijn hoofd zit koudetraining toch nog echt een beetje in de hoek van gezondheid. Maar er ontstaat nu een hele groep mensen die voor totaal andere redenen de aantrekkingskracht voelen om dit te doen.” Er is steeds meer behoefte aan het ontdekken van de innerlijke kracht door middel van kou. Online zoeken liefhebbers van koudetraining elkaar dan ook vaak op; er zijn inmiddels 200 locaties waar je in natuurwater kunt dippen.
Adem in. Adem uit
Het was na een koudetraining-sessie in Amsterdam dat Chiel Kraai, oprichter en eigenaar van Icetubs, op het idee kwam om een eigen ijsbad vorm te geven. ‘Je vergeet even alles wanneer je omringd bent door ijsblokjes. Focus, de ademhaling en loslaten is waar het op dat moment om draait,’ zegt Kraai. Hij merkte dat er in zijn omgeving meer mensen waren die behoefte hadden aan een professioneel ijsbad. En zo werd een ademsessie in Amsterdam het begin van anderhalf jaar onderzoeken en ontwerpen.
“Ons doel is om het allerbeste ijsbad dat je kunt bedenken op de markt te brengen. We willen met onze ijsbaden mensen stimuleren om zelf hun grenzen te gaan verleggen op het gebied van mindfulness door je lichaam bloot te stellen aan extreme kou. Onze baden zijn hier perfect voor en zijn tegelijkertijd voorzien van een strak design en daarnaast erg energiezuinig,” aldus Kraai. Na 1200 uur achter de tekentafel heeft het bedrijf uiteindelijk het ultieme ijsbad ontwikkeld. Iris Enthoven van Radio 538 had al de eer om het ijsbad van Icetubs te testen. Samen met een luisteraar nam zij een ijsbad om zo haar ochtendroutine te doorbreken.
The Iceman
De populariteit van koudetraining begon allemaal met de documentaire ‘The Superman World of Wim Hof: The Iceman’, die Vice maakte over de bekende Wim Hof-methode. De documentaire leverde hem dan ook zijn bijnaam op. In de documentaire neemt hij de kijkers mee in hoe hij de kou trotseert aan de hand van 3 elementen: ademhaling, toewijding en blootstelling aan kou. Het doel van de methode: je eigen grenzen verleggen en jezelf beter voelen. De documentaire is inmiddels 8,5 miljoen keer bekeken op het YouTube-kanaal van Vice. Hij had daarvoor al aardig wat kouderecords op zijn naam staan en beklom onder andere de Kilimanjaro in een korte broek. Het is duidelijk dat mensen het nu zélf willen ervaren: TikTok video’s met de hashtag #wimhofmethode tellen zo’n 288.500 views en video’s met de hashtag #koudetraining komen op 212.700 views. Zijn boek Koud Kunstje kreeg in 2020 een derde plaats op de bestsellerlijst van Stichting CPNB. Inmiddels zijn er 30.000 exemplaren van verkocht en kreeg het boek 5.000 rating via Goodreads.
Pre-order now
Het ijsbad van Icetubs is zowel binnen als buiten te gebruiken en is makkelijk aan te sluiten door middel van een bijgeleverd snoer van 50 centimeter lang. Vervolgens is het ijsbad eenvoudig in te stellen via een touchscreen en is het bad in zo’n 12 uur op de juiste temperatuur en klaar voor gebruik. Het eerste professionele ijsbad van Nederland is nu via pre-order te bestellen op de website van Icetubs. Benieuwd hoe het ijsbad eruitziet? Bekijk dan de teaser.