Na thuis testen op Soa’s, nu ook thuis behandelen

Testen op Soa’s. Voor velen roept dit nare, gênante maar soms ook grappige herinneringen op.

Wachten op de poli en dan een bekende tegenkomen. Of zoals vroeger bij de heren ging, een wattenstaaf in de plasbuis… Niet echt prettig natuurlijk, maar toentertijd de standaard. De GGD en huisarts waren hierin altijd het aanspreekpunt. Maar heel gemakkelijk maken ze het niet. De GGD kent veel voorwaarden en wachtlijsten, de huisarts betaal je uit je eigen risico. Inmiddels testen steeds meer mensen vanuit huis op Soa’s.

Hoe werkt een Soatest voor thuis?

Thuis testen kan met dezelfde betrouwbaarheid als testen bij huisarts of GGD. Voorwaarde is wel dat je een aanbieder kiest die via een lab analyseert. Jouw lichaamsmateriaal moet in een laboratorium (liefst in Nederland) worden geanalyseerd! Dan is een Soatest voor thuis gewoon betrouwbaar.

Je bestelt een testkit online. In deze testkit zit onder andere een bijsluiter die je uiteraard eerst even moet doornemen. Daarna ga je lichaamsmateriaal afnemen. Het soort lichaamsmateriaal hangt af van geslacht en welke Soa je wilt testen. Voor chlamydia en gonorroe nemen mannen urine af (plassen in een potje) en vrouwen een vaginaal uitstrijkje met een wattenstaafje. Dat materiaal moet vervolgens goed verpakt worden en opgestuurd worden naar het lab. Dit kan door een retourbox of retourenvelop in de brievenbus te doen. De post bezorgt de retourbox bij het lab waarna de analyse wordt opgestart. Even later kan je jouw uitslag opvragen. Vaak al binnen 3 werkdagen. Test je anoniem? Dan vraag je jouw uitslag op met een code. Anders krijg je een mailtje met jouw uitslag.

Test je negatief? Dan is er niets aan de hand. Je hebt dan geen Soa. Negatief is dus goed nieuws. Heb je wel een Soa? Dan test je positief. En dan moet je behandeld worden. Voor die behandeling moest je tot voor kort toch nog naar je eigen huisarts. Dat leverde best nog wat gedoe op. Nu kan je ook thuis je behandeling aanvragen. Aanbieder testalize.me levert als eerste zo’n totaaloplossing waarbij testen en behandelen op afstand kunnen worden aangeboden.

Soa behandeling thuis

De behandeling houdt in dat iemand medicatie thuisgestuurd krijgt. Dat is dus het werk van een huisarts (recept) en apotheker (medicatie). Nu heeft testalize.me een platform ontwikkeld om dit proces te digitaliseren. Gebruikers loggen in met hun unieke code en moeten vervolgens enkele vragen beantwoorden. Met die vragen kan bepaald worden of iemand op afstand behandeld kan worden. Bijna iedereen kan gelukkig digitaal geholpen worden. Na die vragen kan de behandeling worden aangevraagd.

De huisarts controleert de aanvraag en kan ook een consult verzorgen. Daarna wordt het recept doorgestuurd naar de apotheek. Ook de apotheek voert enkele controles uit – bijvoorbeeld de medicatiehistorie – en verstuurt daarna de medicatie per post naar de gebruiker.

Gebruikers reageren enthousiast. Verzekeraars ook. De zorg wordt er immers mee ontlast en huisartsen en apothekers hoeven deze taken niet meer uit te voeren. De behandeling is alleen voor klanten van testalize.me aan te vragen. Alleen deze groep beschikt over de code die allerlei controles mogelijk maakt. De behandeling is dan gratis, het zit bij de prijs van de test inbegrepen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.