Ondanks kanker toch blijven roken?
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 10% van de mensen bij wie kanker is geconstateerd gewoon doorgaat met roken. Opmerkelijk, omdat roken een belangrijke oorzaak is van de gevreesde ziekte.
Een derde van alle sterfgevallen door kanker is veroorzaakt door roken. Vaak blijken patiënten zich dit wel te realiseren, maar is men desondanks niet in staat om de schadelijke gewoonte op eigen kracht af te zweren. Daaruit blijkt eens te meer hoe verslavend roken is. Vermoedelijk vormen de Amerikaanse cijfers nog een te lage inschatting van de werkelijkheid, omdat rokers zich er vaak voor schamen dat ze roken, zeker wanneer ze hierover met hun behandelend arts moeten communiceren. Aangenomen wordt daarom dat een aantal mensen het roken heeft verzwegen in het gesprek met de arts. Overigens waren het met name patiënten die hersteld waren van longkanker en blaaskanker die de sigaretten niet konden laten liggen. Ook in Nederland wordt het beeld van de rokende kankerpatiënt herkend.
Mensen die blijven doorroken verkleinen echter wel hun overlevingskansen. De chemokuur kan hierdoor minder goed aanslaan en ook neemt de kans op uitzaaiingen toe. Patiënten blijken vaak ten onrechte te veronderstellen dat het geen kwaad kan om te roken nadat de ziekte kanker zich heeft geopenbaard, juist omdat het kwaad dan toch al is geschied. Een misvatting, omdat ze geen rekening houden met de remmende effecten op het herstel die doorroken heeft. Roken tijdens en/of na het herstellen van kanker levert een toename van maar liefst 59% op in het risico tot overlijden. Bij dit cijfer, dat werd gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift “Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”, zijn factoren zoals leeftijd, type kanker en het type behandeling meegewogen. Wanneer alleen wordt gekeken naar mensen die al rookten bij het stellen van diagnose kanker loopt het risicopercentage zelfs tot 76% op.