Overal mondkapjes te koop, maar welke werken het beste?
Enige tijd geleden was het door de schaarste nog lastig om mondkapjes te kopen, maar inmiddels zijn ze letterlijk op iedere hoek van de straat te koop.
Inmiddels is het alweer een week verplicht om in het Openbaar Vervoer mondkapjes te dragen. In de treinen, trams en bussen zien we daarom allerlei verschillende mondkapjes voorbijkomen. Van zelfgemaakte mondmaskers, van shawls tot zelfs gasmaskers. Maar welke werken nu eigenlijk het beste?
Allereerst wordt vaak over de term ‘medische’ en ‘niet-medische’ mondkapjes gesproken. Deze termen zijn echter door de overheid in het leven geroepen, want in werkelijkheid bestaan deze termen helemaal niet. Er bestaan gewoon ‘mondkapjes en mondmaskers’ en de ene beschermt beter dan de andere. De overheid wilde uiteraard de best beschermende mondkapjes voor het zorgpersoneel, dus vandaar dat ze een onderscheid gemaakt hebben in de benaming om zo te zorgen dat consumenten niet onnodig veel mondkapjes gingen aanschaffen.
Enige tijd geleden was het door de schaarste nog lastig om mondkapjes te kopen, maar inmiddels zijn ze letterlijk op iedere hoek van de straat te koop. Dit zijn dan met name de wegwerp-mondkapjes. In de wat betere kledingzaken en online zijn ook katoenen mondkapjes te koop in allerlei dessins.
Op dit moment kun je veel verschillende mondmaskers kopen, maar in feite zijn ze in 3 categorieën te verdelen. Namelijk de katoenen mondkapjes (al dan niet zelf gemaakt), de chirurgische (wegwerp) mondkapjes en de FFP/KN95-mondkapjes.
Die laatste variant beschermt het beste. Maar mag je deze dan wel gebruiken? Ja, dat mag. De overheid koopt enkel deze mondkapjes in met een bepaalde certificering. Echter zijn er veel meer van deze type mondkapjes beschikbaar, maar die hebben niet het exacte certificaat wat de overheid wenst. De overheid koopt deze dus niet in, maar de consument mag deze dus wel gewoon gebruiken.
Ditzelfde geldt voor de chirurgische mondkapjes. De overheid koopt deze enkel in met een CE-keurmerk. Maar er zijn meer dan voldoende chirurgische mondkapjes beschikbaar, die alleen dit CE-keurmerk niet hebben. Dat hoeft niet direct te betekenen dat ze niet goed zijn, ze hebben alleen dit CE-keurmerk niet.
De laatste variant mondkapjes zijn de mondkapjes gemaakt van stof. Het voordeel van deze stoffen mondkapjes is dat ze wasbaar zijn en dus meerdere keren gebruikt kunnen worden. Belangrijk is wel om te letten welk stoffen mondkapje je aanschaft. Hierin zijn een paar zaken van belang:
1) De stof; uit onderzoek is gebleken dat katoen de beste stof is voor mondkapjes. Andere stoffen laten meer aerosolen door en zijn dus iets minder veilig. Raadzaam is dan ook nog te kijken uit hoeveel lagen het mondkapje bestaat. Als het uit 2 lagen bestaat, dan biedt dat meer bescherming dan 1 laag uiteraard.
2) Aansluiting op het gezicht; lees goed de beschrijving van het product en probeer er achter te komen of er extra aandacht wordt besteed in de uitleg over de aansluiting aan het gezicht. Zo is een ingebouwde neusbeugel en goede extra optie die voor meer bescherming zorgt. Daarnaast moeten de elastieken niet te lang/kort zijn. Als je weet dat je een klein of groot hoofd hebt, dan kan het zinvol zijn om te kiezen voor een mondmasker met een verstelbaar elastiek. Op die manier kun je het precies goed afstellen voor jouw gezicht.
3) Filter; een katoenen mondkapje beschermt wel, maar niet zo goed als een FFP-mondmakser. Dat komt omdat een FFP-mondmasker gemaakt is van ‘filter-stof’ en bestaat uit meerdere lagen. Om dit na te bootsen is het bij sommige katoenen mondmaskers mogelijk om aan de achterzijde een filter toe te voegen. Op die manier ben je extra beschermt. Overigens kun je deze filters niet wassen, zoals het mondkapje zelf.
Hopelijk helpen deze tips je bij het kopen van de juiste mondkapjes!