Pijn aan je stuit: wat is de oorzaak en hoe verhelp je het?
Het stuitje is een bot wat onderaan de rug zit: het is het uiteinde van de wervelkolom.
Het wordt misschien niet heel veel besproken, maar last hebben van je stuitje is een veel voorkomend probleem onder zowel mannen, vrouwen als kinderen. Pijn aan stuit, ook wel coccygodynie genoemd, kan het dagelijks leven dan ook behoorlijk belemmeren, vooral bij banen waar je veel moet zitten. Juist daarom kan het handig zijn om wat te doen aan de klachten. Weten wat de oorzaken, symptomen en behandelingen van pijn aan je stuit zijn? Dat lees je hier.
De oorzaken van stuitpijn
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden van pijn aan de stuit. Een gespecialiseerde fysiotherapeut bij FysioGrow kan in sommige gevallen de oorzaak herleiden. Zo kan pijn aan het stuitje ontstaan door een val, maar ook door het vaak aannemen van een verkeerde houding, door een (botvlies)ontsteking, bijvoorbeeld door veelvuldig verkeerd zitten, en zelfs door een bevalling. In bijna alle gevallen wordt de pijn veroorzaakt doordat het stuitje scheef staat. Het kan echter ook veroorzaakt worden door het weefsel dat eromheen zit. Het stuitje is namelijk het aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier. Er zit veel peesweefsel aan vast wat ervoor zorgen dat de bekken stevig blijven. Wanneer de spier- en peesweefsels lang onder druk staan, kan het weefsel geïrriteerd raken, waardoor je er ook last van kan krijgen. De symptomen zijn vrijwel altijd dat er zeurende pijn optreedt bij het zitten of juist met het opstaan. De pijn kan op den duur uitstralen naar de rug, zitbeenderen en de benen.
Behandelen van stuitpijn
Wanneer je last hebt van pijn aan je stuitje, is het verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken. Hij of zijn zal kijken naar eventuele scheefstand van het stuitje. Daarbij zal de rug behandeld worden met een speciale correctietechniek, zodat alle scheefstanden tegengegaan worden. Ook de bekken, bekkenbodem en wervelkolom worden goed onder handen genomen, zodat alle blokkades, geïrriteerde weefsels en andere problemen veroorzaakt door de scheefstand van het stuitje behandeld worden. Vaak zul je herhaaldelijk terug moeten komen, om het stuitje te blijven behandelen, totdat je uiteindelijk geen last meer hebt van de stuitpijn. De behandelingen gaan vaak samen met speciale oefeningen, maar ook met adviezen om je zithouding te verbeteren. Deze oefeningen en het goed zitten zijn onmisbare factoren in het verhelpen van de pijn. Afhankelijk van de hevigheid van de klachten en oorzaken, zal de pijn binnen een paar weken tot maanden verholpen. Gemiddeld zijn hier twee tot vijf behandelingen voor nodig.