Rugpijn kan vaak voorkomen worden

Vier van de vijf mensen hebben wel eens rugklachten. Dat is een enorme groep.

Wie kent het niet? Je zit op een verjaardag en hoort de buurman zeggen: ,,Ik had vorige week toch een aanval van spit!’’, of ,,Mijn dochter zit momenteel thuis, ze heeft ischias.”  Er zijn in de volksmond veel verschillende benaming voor rugklachten. Spit, ischias, lumbago, hernia, we hebben ze allemaal wel een keer voorbij horen komen. Toch is er wel degelijk verschil tussen verschillende vormen van rugpijn. Hier een korte informatieve uiteenzetting. Spit wordt meestal gebruikt als de rugpijn er spontaan ‘in schiet’. Meestal gebeurt dit bij het tillen in combinatie met gedraaide bewegingen van de romp. Een veel voorkomend voorbeeld is het oppakken van een pen of het recht leggen van de dekens op het bed. Qua gewicht weinig tot niets, maar de houding in combinatie met de beweging is de boosdoener. De klachten van spit uiten zich als lokale pijn in de onderrug, vaak samengaande met een hoge spierspanning van de rugspieren aldaar.

Dan hebben we het veelvoorkomende ischias

Eigenlijk beschrijft ischias pijnklachten in de onderrug in combinatie met uitstraling naar de bil en /of het been. De pijnklachten bevinden zich in een gebied waar een grote zenuw loopt, de nervus ischiadicus genoemd. Vandaar de benaming ischias: pijn in het gebied van de ischiadicus. Ischias zegt dus nog niets over de onderliggende oorzaak van de pijnklachten. Vaak is men bij rugklachten bang dat er sprake is van een hernia. Een hernia is eenvoudig gezegd een scheurtje in de schijf tussen de wervels (tussenwervelschijf). De kern van deze schijf, een soort bal, komt dan naar buiten en kan op een zenuw drukken. De klachten kenmerken zich meer als uitval van gevoel en tintelingen in het been en verlies van kracht, vaak gepaard gaande met hevige pijn. In het verleden werden mensen met een hernia vaak geopereerd. Uit onderzoek is gebleken dat op langere termijn er weinig tot geen verschil is tussen wel of niet opereren.

Voorkomen beter dan genezen?

Er is een aantal risicofactoren bekend die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lage rugklachten. Zoals eerder vermeld is het tillen in combinatie met een gedraaide romp vaak een boosdoener bij  het ontstaan van rugklachten. Daarnaast is het rechtstandig tillen van zware gewichten in een voorovergebogen houding zwaar belastend voor de rug, met name de tussenwervelschijven, en verantwoordelijk voor rugklachten. Lang zitten en lang staan is ook erg belastend voor de rug en geeft vaak een vermoeid gevoel in de onderrug. In beweging blijven is de beste manier om rugklachten te voorkomen, maar ook om te herstellen van rugklachten. Uiteraard dient men rekening te houden met wat het lichaam aankan, een opbouw is dus essentieel. Wie niet zeker weet hoe er met rugklachten moet worden omgaan of als onzeker is betreffende het herstel, kan gerust een fysiotherapeut om advies vragen. Zij zijn immers ‘specialisten in beweging’. www.fysio-krommenie.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.