Resistent zetmeel; vitaliteit vrolijkheid
Wat is dat nou weer? Als je mijn boek hebt gelezen dan weet je dat je gezondheid en energieniveau voor een groot deel afhankelijk zijn van je hormonen.
Resistent zetmeel; vitaliteit en vrolijkheid begint met gezonde darmen
Resistent zetmeel, wat is dat nou weer? Als je mijn boek hebt gelezen dan weet je dat je gezondheid en energieniveau voor een groot deel afhankelijk zijn van je hormonen. Om hormonen goed te laten functioneren heb je een gezonde lever en darmen nodig en om je darmen gezond te houden is het zaak om je daar wonende darmbacteriën goed te voeden. Wist je dat in en op ons lichaam biljoenen bacteriën leven? Volgens de laatste inzichten zijn het er ongeveer evenveel als je eigen lichaamscellen. Lekker ontnuchterend he? Hoog tijd om je inwonende beestjes goed te gaan voeden.
Volop energie hangt nauw samen met je darmflora
Het schijnt dat 8 op de 10 Nederlanders rondlopen met spijsverteringsklachten en gebrek aan energie. Spijsvertering en energie hangen met elkaar samen: je spijsvertering bepaalt of je energie krijgt van je voeding of ellende. De link is je darmflora: al die biljoenen beestjes in je darmen die alles wat je eet moeten omzetten in bruikbare stoffen en energie voor je lichaam. Een disbalans in de darmflora hangt nauw samen met onder andere hardnekkig overgewicht of juist ondergewicht, hormonale disbalansen, diabetes, voedselintoleranties en allergieën. Allemaal issues die je bakken vol met energie kosten. Mee eens? Verander je darmflora en er kunnen wonderen gebeuren. Hoe doe je dat? Door de goede beestjes volop eten te geven. Allereerst door een grote variatie aan onbewerkte, liefst biologische en zo vers mogelijke producten te eten. Veel planten dus in alle kleuren van de regenboog! En resistent zetmeel mag daarbij niet ontbreken: laat je darmbacteriën smullen.
Resistent zetmeel? Maar zetmeel werkt toch als suiker in je lichaam?
Klopt; zetmeel bestaat uit lange ketens van glucosemoleculen (een type koolhydraat). In ons lichaam gedraagt het zich als suiker. Je kan er dus een bloedsuikerpiek van krijgen als je het eet en dat proberen we altijd zoveel mogelijk te voorkomen. Resistent zetmeel is echter een onverteerbaar type zetmeel dat daardoor, zonder in je maag of dunne darm verteerd te worden, in je dikke darm terecht komt. En daar ontstaat de magie! In je dikke darm is resistent zetmeel waardevolle voeding voor goede, gezonde dikke darmbacteriën.
Bacteriën zijn als mieren: geef ze te eten en ze vermenigvuldigen zich
Uit veel studies is gebleken dat resistent zetmeel een positief effect op je gezondheid kan hebben. Ten eerste zorgt het resistente zetmeel ervoor dat verschillende goede, gezonde darmbacteriën (bifidobacteriën, lactobacillen en bacteroïdes) in aantal zullen toenemen. Bacteriën zijn net als mieren in je keuken: als je ze te eten geeft dan nemen ze in aantal enorm toe. Een tekort aan een grote verscheidenheid van goede darmbacteriën maakt de kans groot dat je te maken krijgt met allergieën en voedselintoleranties; bepaalde voeding wordt dan niet meer goed verwerkt. Dit is belangrijk! Intoleranties en allergieën zijn ontstaan door een onevenwichtige darmflora en door je darmflora te veranderen kunnen ze dus ook weer verdwijnen! Er zijn darmbacteriën die zich vooral voeden met suiker en zoetigheid. Als je deze voedt zullen deze zich vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot hardnekkige suikerverslaving, omdat deze bacteriën letterlijk gevoed willen worden: het zijn net kleine kinderen die blijven zeuren om zoetigheid.
Meer gezonde darmbacteriën, meer gezondheid voor jou
Als je, dankzij het eten van onder andere resistent zetmeel, meer goede bacteriën krijgt, wordt je immuunsysteem sterker en jij veel gezonder. Wees je ervan bewust dat 80% van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt! Wanneer deze goede bacteriën in je dikke darm het resistente zetmeel verteren, ontstaan er bepaalde gezonde vetzuren waaronder boterzuur (ook wel butyraat genoemd). Dit boterzuur is een supergezonde brandstof voor de cellen die je darmwand bekleden en vormt een belangrijke bron van energie. Boterzuur speelt daarmee een belangrijke rol in het gezond houden van je darmwand en het remmen van chronische darminfecties. Boterzuur kan zelfs beschadigd DNA van de darmcel herstellen en daardoor de kans op het ontstaan van darmkanker verminderen.
Minder spijsverteringsproblemen dankzij resistent zetmeel
Doordat resistent zetmeel de pH-waarde in je darmen verlaagt kan het ontstekingen remmen en daarmee ook het risico op darmkanker verlagen. Resistent zetmeel kan daarbij nuttig zijn bij verschillende spijsverteringsstoornissen zoals de ziekte van Crohn, diverticulitis, obstipatie en diarree. De vetzuren die niet worden gebruikt voor het herstellen van je darmwand komen elders in je lichaam terecht waar ze ook verschillende gunstige effecten hebben op je cellen. Uit onderzoek met dieren is gebleken dat het resistent zetmeel de opname van mineralen in je darmen kan vergroten.
Resistent zetmeel kan je insulinegevoeligheid verhogen
Ik heb je al verteld dat resistent zetmeel je kan helpen om het type darmbacteriën te verminderen dat altijd maar blijft roepen om zoetigheid. Maar het heeft nog een groter gezondheidseffect als je geneigd bent veel zoetigheid te eten. Uit veel onderzoek is gebleken dat resistent zetmeel helpt om de insulinegevoeligheid van je cellen te verbeteren. Een lage gevoeligheid voor insuline, ook insulineresistentie genoemd, is de oorzaak van de belangrijkste chronische ziektes die ons bedreigen: diabetes, hart- en vaatziektes, overgewicht en obesitas. Je cellen gevoeliger maken insuline is dus belangrijk voor je gezondheid. Daarbij is resistent zetmeel ook effectief als het gaat om het verlagen van je bloedsuikerspiegel na de maaltijd. Dit komt omdat het eigenlijk vezels zijn en alle vezels doen dit. Daarbij; vezels geven je sneller een vol gevoel waardoor je waarschijnlijk (hopelijk) de neiging hebt om minder te eten.
Overtuigd? Waar zit het dus allemaal in?
Oké, dagelijks wat resistent zetmeel toevoegen aan je menu dus. Waar kan je het allemaal in vinden? Het goede nieuws is dat het in veel gezonde voedingsproducten zit maar ik ben natuurlijk op zoek gegaan naar iets wat mij en jou een extra portie geeft, wat makkelijk is en wat past in het rijtje gezonde voeding. Varieer hiermee, variatie is ongelooflijk belangrijk. • Groene banaan De grootste hoeveelheid per portie is te vinden in een groene, onrijpe banaan. Jakkie ja: die groene exemplaren die nog lang niet naar banaan smaken en je een beetje een naar, droog mondgevoel geven. Maar weet je, als je een halve in een smoothie gooit proef je daar niets van! Snijd de andere helft in plakjes en vries ze in. Dan heb je een voorraadje beschikbaar. • Ongekookte haver Wist je dat je havermout of havervlokken helemaal niet hoeft te koken? Het is wel aan te raden om ze een nachtje te weken in water of wat (vers!) sinaasappelsap. Zo heb je de volgende ochtend een heerlijke basis voor je ontbijt inclusief een portie resistent zetmeel. Een heerlijk recept vind je in dit gratis e-book. • Witte bonen Peulvruchten bevatten allemaal resistent zetmeel maar witte bonen zijn de toppers. Koop ze het liefst vers en kook ze zelf. Wist je dat je hier een heerlijke puree van kunt maken? • Linzen Inderdaad, linzen bevatten dus ook volop resistent zetmeel. Mijn favoriete linzen zijn die kleine rode. Wist je dat je die helemaal niet hoeft te weken en dat ze in 15 minuten gaar zijn? Heerlijk om een snelle soep mee te maken. Je vindt mijn favoriete recept in mijn boek op blz 122. • Zoete aardappel, afgekoeld Online lees je overal over resistent zetmeel in afgekoelde aardappelen. Een afgekoelde zoete aardappel scoort echt ruim 3 keer hoger en daarbij zijn zoete aardappelen gezonder dan gewone aardappelen. Door het afkoelen vindt er retrogradatie plaats; het zetmeel wordt stijf op elkaar gedrukt waardoor het resistent zetmeel wordt. Meer over zoete aardappelen of bataat lees je in dit artikel: Ontmoet de bataat. • Kikkererwten Nog zo'n makkelijk te verwerken peulvrucht. Ook nu is zelf weken en koken aan te bevelen maar ik beken dat ik ze ook wel eens (biologisch) in glas koop. Koop geen blik vanwege de mogelijke hormoonverstorende stoffen aan de binnenkant van het blik. Heerlijk om zelf humus van te maken. • Groene erwten Een van de weinige groenten die ik uit de diepvries eet. Daar is niks mis mee en erg handig. Er zijn heel veel gerechten waar je makkelijk een handje erwten aan toe kunt voegen. Denk vooral ook aan een omelet als je dit als ontbijt zou eten.
Nog wat aanvulling plus een short cut
Ik ben niet zo heel erg van het bakken; maar bak jij zelf (vruchten) brood, varieer dan met je melen; van teffmeel, kastanjemeel en tapiocameel weet ik dat ze resistent zetmeel bevatten. En ja, kastanjes zelf dus ook! Op Amerikaanse sites lees ik dat ze aardappelzetmeel inzetten door een theelepel te vermengen in een glas water. Ik adviseer je om in eerste instantie te kiezen voor een volwaardig voedingsmiddel en ben hier dus niet zo'n voorstander van. Maar zou je het willen proberen kies dan ongemodificeerd, biologisch aardappelzetmeel (bijv. van Joannusmolen). Dat is niet verhit geweest. Verhit aardappelzetmeel is niet resistent meer.
Voeg het stapje voor stapje toe en wordt een gelukkiger mens!
Kom jij tot de conclusie dat jouw gezonde darmenbacteriën tot nu toe te weinig voeding van je hebben gekregen? Overdrijf dan niet door het volop te gaan eten; je kunt er gasvorming en buikpijn van krijgen. Bouw het langzaam op. Dit geldt overigens voor alle veranderingen in je voedingspatroon: darmbacteriën moeten wennen aan nieuwe voeding, net als jij. Tot slot: wist je dat ongeveer 90% van het gelukshormoon serotonine in je darmen wordt aangemaakt? Het hormoon dat je zo'n lekker goed gevoel geeft? Heb je de neiging af en toe wat depri te zijn zonder aanwijsbare oorzaak? Dan smeken je darmen om gezonde voeding! Hoog tijd om je inwonende beestjes te voeren!