Slaapproblemen bij jonge kinderen
Slaap wordt enorm onderschat, ook voor de ouders. Slaapproblemen van je kindje kunnen serieus problemen opleveren binnen een gezin.
Je baby is onrustig, huilt veel, slapen lukt alleen in de draagzak. Je dreumes wil overdag niet slapen, je probeert alles maar niets lukt. Je peuter maakt van bedtijd een groot drama. De nachten zijn onderbroken, soms ben je wel een uur of langer bezig om je kindje weer in slaap te krijgen. Je kindje slaapt alleen maar op jou of valt in slaap door een voeding. Zelf ben je bekaf, je probeert vanalles maar er zit geen verbetering in. Je kent inmiddels alle methodes, struint google af voor tips, niets lijkt te werken.
Slaap wordt enorm onderschat, ook voor de ouders. Slaapproblemen van je kindje gaan je niet in de koude kleren zitten en kan serieus problemen opleveren binnen een gezin.
Slaap is enorm belangrijk, voor je kindje, voor jou en voor het gezin.
Wist je dat 50% van de kinderen tussen 0-4 jaar oud slaapproblemen kunnen hebben?
Dat is best een groot aantal. Waarom voelen ouders zich toch zo vaak alleen in deze situatie, alsof ze de enige zijn met een kindje dat niet slaapt?
Sinds een jaar ben ik werkzaam binnen mijn eigen praktijk als kinderslaapcoach en onrustdeskundige en help ik ouders en kinderen aan meer rust en meer slaap. Het is mijn passie geworden en mijn doel om juist het taboe te doorbreken dat kindjes altijd snel doorslapen. En ouders te laten beseffen dat het ook heel normaal is als een kindje dat nog niet doet en dat je als ouder het echt wel heel zwaar kan hebben als je kindje slaapproblemen heeft.
Taboe?
Daarnaast hoop ik dat slaapproblemen bij jonge kinderen wat meer genoemd gaan worden, zodat je je als ouder niet zo alleen voelt in de situatie en makkelijker hulp vraagt.
Oorzaken van slaapproblemen bij jonge kinderen
Slaapproblemen bij jonge kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is goed om daarbij niet alleen naar het pure slapen te kijken, maar eerst naar de factoren eromheen. Zelfs factoren die al vanaf de zwangerschap of bevalling kunnen zijn gaan spelen. Spanning tijdens een zwangerschap, inleiding tijdens een bevalling of een zware bevalling an sich kunnen bijvoorbeeld zorgen voor spanning in het lijfje. Maar ook Reflux en koemelkallergie en andere fysieke klachten kunnen hun oorsprong hebben vanuit de bevalling of die eerste periode. En deze klachten kunnen, wellicht goed te begrijpen, het slapen in die eerste periode aardig in de weg zitten.
Als je je niet lekker voelt, of spanning ervaart en moeite hebt met slapen of loslaten, dan kun je je voorstellen dat de hulp van papa en mama heel fijn is om wel te kunnen slapen. Dat is dan ook iets wat bijvoorbeeld vaak voorkomt. Om een kindje eindelijk in slaap te krijgen, wiegt papa of mama of geeft mama een voeding. Heel logisch en ook heel goed voor de hechting. Slaapproblemen kunnen ook later nog ontstaan. Dan heb je ook nog eens te maken met regressies, ontwikkelingssprongen, ontwikkeling van de slaapstructuur per leeftijd en sprongen in de hechting (periode van verlatingsangst bijvoorbeeld) die meespelen bij het ontstaan van slaapproblemen.
Al met al ligt de oorzaak van slaapproblemen vaak best complex. Op fysiek vlak, maar ook op het gebied van hechting en op het gebied van de techniek van het slapen.
Wat doen slaapproblemen van een kind met de rest van het gezin?
Gebroken nachten, korte slaapjes overdag, alleen maar slapen boven op papa of mama, hele nachten aan het wiegen, een onrustig huilend kindje, geen ritme in de dag aan te brengen… Zo maar wat problemen die je als ouder echt niet in de koude kleren gaan zitten. Slaapproblemen bij kinderen worden enorm onderschat. Slaap überhaupt wordt enorm onderschat. Slaap is heel belangrijk, voor je kindje, voor jou en voor het hele gezin. Dus ervaar jij slaapproblemen bij jouw kindje, zoek hulp, van je omgeving, je huisarts of hulp van buitenaf. En weet, het ligt NIET aan jou als ouder. Het beste wat jij kunt doen voor je kindje is er voor je kindje zijn, responsief en liefdevol.
Slaapcoaching
Zelf ben ik gediplomeerd HBO Kinderslaapcoach en werk ik samen met een Pedagogisch Specialist, Renske Groot. Samen bieden wij bijvoorbeeld Geboorte in Kaart aan in combinatie met een slaapconsult. Deze combinatie is zo waardevol omdat ook de geboorte patronen worden meegenomen in het (slaap) gedrag van het kindje. Zo kun je je kindje begrijpen en dat meenemen in het slaapconsult.
Community voor mama's
Ben jij een mama (to be) en vind je het leuk om in contact te komen met andere mama’s (to be) om ervaringen uit te wisselen? Ik maak deel uit van het expert team van Moms Meet Moms, dé community voor mama’s (to be).