Smetvrees, als dwang uw leven beheerst

Smetvrees, als dwang uw leven beheerst Iemand met smetvrees is extreem bang voor vuil en besmetting. Dit kan ertoe leiden dat deze persoon de hele dag het huis aan het schoonmaken is of tientallen keren per dag zijn of haar handen wast.

Smetvrees is geen officiële term. De angst die gepaard gaat met smetvrees kan centraal staan bij een obsessieve-compulsieve stoornis (ook wel dwangstoornis genoemd). Iemand met deze stoornis heeft veel last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Bij smetvrees uit zich dit bijvoorbeeld in obsessief schoonmaken of wassen. Is het gas wel uit? Van alle volwassen Nederlanders heeft bijna 1% ooit in het leven een dwangstoornis gehad. Jaarlijks krijgt 0,5% voor het eerst een dwangstoornis. Het is niet bekend hoeveel mensen smetvrees hebben. Iemand met een dwangstoornis kan last hebben van steeds terugkerende gedachten, beelden of neigingen die hij of zij als misplaatst of opdringerig ervaart. Dit kan zich uiten in dwanghandelingen die keer op keer uitgevoerd moeten worden, maar rationeel gezien overbodig zijn. Zo kan iemand bijvoorbeeld vele malen per dag controleren of het gas uit is, omdat deze persoon bang is dat er anders brand uitbreekt. Of iemand wast tientallen keren per dag zijn of haar handen, uit angst voor besmetting met ziekten. Wanneer een dwangstoornis? Iedereen heeft wel eens terugkerende handelingen of gedachten, zoals het gevoel dat u moet controleren of de deur wel op slot is, een liedje dat in uw hoofd blijft hangen of het in een bepaalde volgorde leggen van kleding in uw kledingkast. Bij sommige mensen nemen deze gewoonten of handelingen extremere vormen aan. Het kan zijn dat u dan van uzelf dagelijks dezelfde handelingen moet uitvoeren. Het dagelijkse ‘moeten’ is omgeslagen in ongezonde dwang. Dit kan zo ver gaan dat deze dwang al uw tijd opslokt en u niet meer normaal kunt functioneren. Het kan zijn dat u dan een dwangstoornis hebt. Met dergelijke dwanghandelingen proberen mensen met een dwangstoornis hun angsten te verminderen. U moet bijvoorbeeld van uzelf alle blauwe auto’s tellen die u tegenkomt, omdat u bang bent dat anders een familielid ernstig ziek wordt. Blootstelling aan angst Het is niet mogelijk te voorspellen wie een dwangstoornis zal krijgen. Er zijn diverse behandelingen mogelijk, zoals psychotherapie of behandeling met medicijnen. De meest geschikte vorm van psychotherapie is een behandeling waarin u wordt blootgesteld aan de angsten die leiden tot de dwang (exposure), maar zonder dat de dwanghandelingen worden uitgevoerd. Wanneer u situaties waar u bang voor bent leert op te zoeken, draagt dit op de lange termijn bij aan vermindering van uw angsten. Meer over dwang leest u op www.psychischegezondheid.nl/smetvrees   Fonds Psychische Gezondheid is een onafhankelijk goed doel en ontvangt geld van donateurs. Wij zetten ons in voor mensen met psychische problemen en hun naasten. Dit doen wij door voorlichting te geven, een hulplijn aan te bieden en wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelmethoden en vernieuwende zorgprojecten voor kwaliteit van leven te subsidiëren.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.