Dit zijn de fysieke symptomen van een depressie

In de westerse cultuur associëren we depressie doorgaans niet met fysieke pijn.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat een depressie zich ook kan uiten door lichamelijke klachten. Lichamelijke symptomen kunnen een signaal zijn wanneer een depressieve episode op het punt staat te beginnen, of kunnen  helpen om te bepalen of iemand aan een depressie lijdt. Bovendien laat dit zien dat depressie een negatieve invloed heeft op de algehele gezondheid en het welzijn. Wat zijn de fysieke symptomen van een depressie?

Mentale vermoeidheid en gebrek aan energie 

Mentale vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van depressie. Van tijd tot tijd ervaren we allemaal verminderde energie en vaak associëren we uitputting met stress, maar feit is dat depressie ook vermoeidheid kan veroorzaken. Het kan echter moeilijk zijn om vast te stellen wat de oorzaak van de vermoeidheid is, omdat gebrekkige energie ook kan duiden op een ziekte, infectie of virus. Een manier om vast te stellen of de vermoeidheid en uitputting het gevolg kunnen zijn van een depressie, is door jezelf af te vragen of er ook sprake is van gevoelens van droefheid en hopeloosheid, en of er een onvermogen is ontstaan om plezier te beleven. 

Een lagere pijngrens 

Heb je ooit hevige pijn ervaren zonder dat er een lichamelijke oorzaak voor de pijn gevonden kon worden? Er zijn onderzoeken die een verband aantonen tussen depressie en een lagere pijngrens, en dat pijn een grote impact heeft op mensen die aan een depressie lijden. Het kan moeilijk zijn om te bepalen wat de oorspronkelijke oorzaak is, pijn of depressie, maar het is belangrijk om dit te onderzoeken, niet in de laatste plaats als medicatie nodig is. Wellicht kan een behandeling bij een psycholoog in Almere niet alleen helpen bij het verlichten van depressie, maar ook pijn bestrijden. Een betere mentale weerbaarheid zal tot gevolg hebben dat de pijngrens verhoogd wordt. 

Hoofdpijn

Bijna iedereen heeft weleens last van hoofdpijn, waardoor we hoofdpijn zelden serieus nemen. Stress kan hoofdpijn veroorzaken, maar niet alle hoofdpijn hoeft het gevolg te zijn van een stressvolle situatie. Als je bijna dagelijks last hebt van hoofdpijn, kan dit een teken zijn van een depressie. Vaak gaat het om spanningshoofdpijn, ongeveer ter hoogte van de wenkbrauwen, die kan worden verlicht met behulp van pijnstillers, hoewel de aandoening regelmatig terugkeert. Soms kan chronische spanningshoofdpijn een symptoom zijn van een depressieve stoornis. Bij depressie zijn er echter vaak andere symptomen die erop wijzen dat de hoofdpijn verband kan houden met een psychische aandoening. Het gaat hierbij om een vicieuze cirkel, waarbij verminderde energie, verdriet en prikkelbaarheid tot hoofdpijn leiden en de hoofdpijn de psychische klachten versterkt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.