Twee maaltijden per dag, of elke twee uur iets eten?
De meningen zijn verdeeld, wat is nu beter voor je gezondheid: regelmatig iets eten om de motor te laten draaien, of juist twee keer per dag grotere maaltijden nuttigen?
Het antwoord op deze vraag zal je misschien verbazen, maar er is nu een duidelijke wetenschappelijk studie die aantoont dat de eerste manier van eten de gezondheid minder goed doet.De Nederlandse wetenschapper Karin Koopman heeft het effect onderzocht van verschillende manieren van eten op de lever en de ontwikkeling van buikvet.
Twee maaltijden per dag, of elke twee uur iets eten?
De meningen zijn verdeeld, wat is nu beter voor je gezondheid: regelmatig iets eten om de motor te laten draaien, of juist twee keer per dag grotere maaltijden nuttigen? Het antwoord op deze vraag zal je misschien verbazen, maar er is nu een duidelijke wetenschappelijk studie die aantoont dat de eerste manier van eten de gezondheid minder goed doet. De Nederlandse wetenschapper Karin Koopman heeft het effect onderzocht van verschillende manieren van eten op de lever en de ontwikkeling van buikvet. Wanneer de lever vet wordt, is dat geen goede zaak. Er is hierbij een duidellijke relatie met het metabool syndroom en de ontwikkeling van diabetes type II. Er is altijd aangenomen dat het niet uitmaakt hoe vaak je eet, er wordt vaak genoeg geadviseerd om regelmatig kleinere beetjes te eten. Zij publiceerde in mei van dit jaar in 'Hepatology'(een belangrijk wetenschappelijk tijdschrift) een studie waarin zij bekeek welke manier van eten de lever meer doet vervetten en de buik dikker maakt. De conclusie is helder; de lever wordt vet van teveel eten, door inname van teveel calorieën. Je zult om de lever te vervetten dus teveel moeten eten. Uit het onderzoek is (misschien verrassend) gebleken dat het wel degelijk uitmaakt hoe vaak je dan eet. Met name een voedingspatroon met teveel calorieën, in combinatie met meer maaltijden zorgen voor vervetting van de lever en de ontwikkeling van buikvet. Tja, deze conclusie zou wel eens een koerswijziging in de huidige adviezen kunnen betekenen. De studie geeft als eindconclusie voorzichtig aan dat tussendoor snacken niet zo verstandig is. Dat lijkt mij een open deur, maar in wetenschapsland is dat al heel wat.
Mijn conclusie gaat iets verder
Naar mijn idee is het voor het meerendeel van de mensen verstandig om het aantal eetmomenten te beperken. Je zou kunnen beginnen met de tussendoortjes terug te dringen en alleen te eten als je echt honger hebt. Waarom zou je eten als je geen honger hebt? Hoeveel mensen kunnen 's morgens geen hap door de keel krijgen? En moet je er dan toch tegen heug en meug iets instoppen? Je kunt daarom best zo nu en dan het ontbijt overslaan, en pas gaan eten als je echt honger hebt. Ik ontbijt vrijwel nooit, en voel me daar goed bij. Het idee dat je moet eten om de motor te laten draaien is echt nergens op gebaseerd. Om de motor te laten draaien zul je moeten bewegen, als je er eten instopt en niet gaat bewegen kan je lichaam er vet van maken. Ik zeg overigens niet dat ontbijten ongezond is, nee, luister naar je lichaam! Je hoeft niet te ontbijten als je geen trek hebt. Ga pas wat eten als je daar aan toe bent, zorg er wel voor dat kinderen iets te eten meenemen naar school, zodat ze iets kunnen eten waar het lichaam iets aan heeft.
Niet iedereen kan plotseling met minder maaltijden doen
Dat is iets wat je wel kunt trainen. Je maakt het jezelf makkelijker als je minder snelle suikers eet. Laat de zoetigheden staan en eet meer groenten, gezonde vetten en eiwitten. Dan wordt het makkelijker om minder vaak te eten. Zo leer je stapje voor stapje het lichaam weer je opgeslagen (buik)vet te verbranden. Op die manier verdwijnt de leververvetting en het buikvet en verminder je het risico op diabetes II. Hoe meer snelle suikers je blijft eten, hoe moeilijker het is.
Wil je de hele studie nog eens nalezen?
Je vind deze op internet: klik hier om het artikel te lezen