Verandert de vorm van je borsten door borstvoeding te geven?
Vrouwen die moeder zijn geworden, concluderen vaak dat hun borsten na de periode van borstvoeding wat slapper aanvoelen dan voordat ze zwanger raakten.
Een logische gedachte is dan dat dit veroorzaakt is door het geven van borstvoeding. Ze lijken wat meer te zijn gaan hangen. Maar is dat werkelijk te wijten aan de borstvoeding, of speelt hier iets anders mee?
Als je twijfelt aan het geven van borstvoeding om bovengenoemde reden, kunnen we je geruststellen. De vorm van de borsten zou namelijk ook veranderd zijn als je ervoor zou hebben gekozen om je kindje geen borstvoeding te geven. Het is immers waar de borsten van een vrouw primair voor bedoeld zijn: het voeden van een baby. Daarom groeien de borsten altijd gedurende de zwangerschap. Het lichaam van de vrouw maakt zich onder invloed van hormonen gereed op de nieuwe situatie. Er komt een kindje aan, dat gevoed zal moeten worden. De melkklieren gaan zich daarom ontwikkelen en het vetweefstel in de borsten neemt toe. Tegelijk ondergaat ook het bindweefsel van de borsten een verandering. Dat bindweefsel is er om de borsten te ondersteunen, maar door de snelle groei van de borsten raakt het uitgerekt, waardoor de borsten slapper worden.
Melkklieren worden groter
Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap dat hun borsten nog gevoeliger worden dan ze al waren. Soms is er zelfs sprake van pijn in de borsten. Die pijn wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen en door de groei van het weefsel. De toename van oestrogeen en progesteron is nodig voor de ontwikkeling van de melkklieren in de borsten. Deze melkklieren nemen zowel in aantal als in grootte toe en de kanalen die de melk van de melkklieren naar de tepel vervoeren, worden groter en vertakken zich verder. Juist omdat de borsten bij de geboorte van het kindje vol melkklieren zitten, zal een vrouw er weinig van merken dat de borsten als geheel slapper zijn geworden. Maar zodra de melkproductie stopt, zal het klierweefsel gaan slinken. Het gevolg is dat de borst wat slapper wordt, maar dat gebeurt dus ook als je nooit borstvoeding zou geven.
Nieuw vetweefsel
Het is niet mogelijk om te voorkomen dat de vorm van de borsten tijdens een zwangerschap verandert. Iets wat in omvang groeit en daarna weer krimpt, heeft onherroepelijk te maken met de effecten van uitrekking. Dat zie je ook bij mensen die overgewicht hadden en door het aanpassen van hun leefstijl de overtollige kilo’s kwijtgeraakt zijn. Er is dan simpelweg wat huid te veel en het bindweefsel is ook niet meer in de juiste proporties. Wel is het zo dat zich in de borsten na enkele menstruatiecycli nieuw vetweefsel vormt, waardoor ze weer wat voller ogen. Dat wil echter niet zeggen dat je per definitie dezelfde cupmaat terugkrijgt als voor de zwangerschap. Het is heel goed denkbaar dat je voortaan een iets kleinere bh zult moeten kopen. Overigens is het aan te bevelen om altijd je borsten goed op te (laten) meten voordat je nieuwe bh’s gaat kopen. Veel vrouwen lopen rond met een bh die niet de juiste pasvorm heeft en dat komt de gezondheid niet ten goede.