Vitamine- en mineralentekorten bij maagzuurremmers

Vitamine- en mineralentekorten bij maagzuurremmers Huisartsen schrijven maagzuurremmers het vaakst voor, maar het medicijn kan de opname van vitamine B12 en magnesium verminderen. Signalen van mogelijke tekorten die hierdoor kunnen ontstaan zijn o.

a. tintelingen, geheugen- en concentratie problemen, spierpijnen, neerslachtige gevoelens, verwardheid en vermoeidheid. Vaak treden deze signalen sluipend op en dat maakt het lastig om ze op tijd te herkennen. Magnesium en B12 supplementen kunnen uitkomst bieden om tekorten door maagzuurremmers te voorkomen of ontstane tekorten aan te vullen. In 2016 kreeg ruim 16% van de patiënten ingeschreven in een huisartsenpraktijk een maagzuurremmer voorgeschreven. Het medicijn staat al jaren op nummer 1 van meest voorgeschreven middel. Dat blijkt uit cijfers van het jaarlijkse onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) naar medicijngebruik. Maagzuurremmers worden gebruikt tegen brandend maagzuur en ter preventie en behandeling van maagzweren. Maar ook om te voorkomen dat maagklachten ontstaan bij gebruik van andere veelgebruikte medicijnen. Een maagzuurremmer vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Door het effect op maagzuur kan de opname van vitamine B12 verminderen. Ook kan een veranderde zuurgraad in de maag de opname van het mineraal magnesium hinderen. Wees daar dus alert op als je maagzuurremmers gebuikt. Bespreek de keuze voor supplementen bij medicijngebruik met je arts of apotheek. Op www.supplementinfo.nl kun je meer lezen over vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.