Waarom eet je vaak meer chips dan je van plan was?
Af en toe een klein zakje chips consumeren is op zich niet direct gevaarlijk voor je gezondheid.
Maar wanneer je een hele familiezak achter elkaar leeg eet, is dat heel ongezond. Toch zijn er heel wat mensen die de verleiding niet kunnen weerstaan. Ze nemen zich bijvoorbeeld voor om hooguit een paar handjes chips te eten, maar in korte tijd is de hele zak leeg. Je voelt jezelf dan volgevreten en je bent teleurgesteld in jezelf. Waarom was je niet in staat om je te beheersen?
Verleiding
Op de eerste plaats heeft het eten van chips voor een deel te maken met verleiding. Het product is verleidelijk verpakt en verkrijgbaar in allerlei smaakjes. Regelmatig worden er nieuwe smaakjes op de markt gebracht, al dan niet tijdelijk. Je ziet ook niet in alle supermarkten dezelfde smaakjes in de schappen liggen. Daar zit een uitgekiende marketingstrategie achter. Alles is erop gericht dat jij als consument denkt: hé, die wil ik proberen!
Psychologisch effect
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat chips verpakt wordt in zakken? Op zich is dat natuurlijk best logisch, want zo’n zak is handig in het gebruik. Het is waarschijnlijk ook de meest efficiënte manier om de chips goed in te kunnen verpakken, luchtdicht en beschermd tegen breuk doordat de zakken voor een deel gevuld worden met stikstof. Dit zorgt ervoor dat de chips krokant en vers blijft, maar de luchtbel in de zak voorkomt ook dat jouw chips geplet worden tijdens het transport. Maar onderzoek heeft aangetoond dat we meer van iets eten, wanneer het uit een zak komt. Bovendien beleven we al direct in de eerste seconden bij het consumeren van chips een smaakervaring die onze hersenen op het verkeerde been zet. Zelfs wanneer we eigenlijk geen behoefte aan voedsel hebben, besluiten we in zo’n situatie toch om chips te gaan eten.
Zout
Op de eerste plaats bevat chips vaak behoorlijk wat zout. Meer dan goed voor ons is, want zout eet je bij voorkeur zo min mogelijk. Het kan onze nieren flink beschadigen, als we er te veel van binnen krijgen. Maar hoewel te veel zout dus niet goed is voor ons lichaam, gaat er wel een verslavende werking van uit. Als we er eenmaal aan gewend zijn, willen we er steeds meer van hebben. Niet voor niets behoort chips tot de meest verslavende voedingsproducten ter wereld!
Smaakversterker
Er is nog een reden voor de grote aantrekkingskracht die chips op ons heeft. Er zitten vaak smaakversterkers in die ervoor zorgen dat we er nog meer van willen eten. Een bekend voorbeeld is de stof mononatriumglutamaat, die aangeduid wordt als E621. Overigens zijn er meer benamingen, zoals monosodiumglutamaat, natriumglumaat, nononatrium, glutamaatzuur, en soja-extract. In veel gevallen staat er niet eens een naam, maar wordt volstaan met de aanduiding smaakversterker, gevolgd door de code E621. Op zich is deze stof niet schadelijk, maar toevoeging ervan zorgt er dus voor dat we er meer van willen gaan eten. Dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen reageren op voedingsmiddelen waaraan deze stof is toegevoegd.
Tips
Wil je minderen met chips eten? Dan is de beste tip om het minder vaak te kopen. Als je het namelijk niet in huis hebt, is de kans een stuk kleiner dat je het gaat eten. Je zou dan eerst naar de winkel moeten gaan en dat is misschien voldoende lastig om je ervan te weerhouden. Wil je toch wel wat chips in huis hebben? Koop dan kleine zakjes. Als zo’n zakje leeg is, is de drempel om een tweede zak open te maken net iets groter dan wanneer je één grote zak tot je beschikking hebt. Krijg je trek in chips? Drink dan eerst een glas water. De kans is namelijk groot dat jouw neiging om chips te willen eten terug is te voeren tot de behoefte aan zout. Een behoefte die er eigenlijk niet hoort te zijn en die je vaak kunt verdringen door wat te drinken. Ook het overschakelen van reguliere chips naar biologische chips is een goed idee. Die chips bevat minder zout en doorgaans geen toegevoegde smaakversterkers.