Waarom krijgen we blauwe plekken
Als we ons stoten, of we vallen op de grond, dan lopen we meestal een flinke blauwe plek op. Geen probleem, dat is een heel normaal verschijnsel en het gaat vanzelf weer over.
Die blauwe plek is een bloeduitstorting. Je bloedvaten zijn door de klap beschadigd geraakt en het bloed lekt eruit. Dat hoopt zich vervolgens op onder de huid, waardoor die paarsblauw kleurt. Maak je vooral geen zorgen, want gewoonlijk zie je er na een week niets meer van. De tijd die er overheen gaat voordat de plek geheel is verdwenen, hangt van een aantal factoren af. Natuurlijk speelt de grootte van de plek een rol, maar ook de conditie van je lichaam is een bepalende factor. Hoe gezonder we zijn, hoe sneller we dit soort incidenten kunnen afhandelen. De ophoping van bloed onder de huid noemen we een hematoom en het bloed dat zich hier bevindt, wordt na verloop van tijd door ons lichaam afgebroken en afgevoerd. Intussen wordt natuurlijk ook het bloedvat herstelt, zodat er niet opnieuw bloed kan weglekken. Doordat het weggelekte bloed geleidelijk wordt afgebroken, zien we in de loop der dagen de kleur van de bloeduitstorting veranderen.
Van paarsblauw krijgt de vlek eerst een groenachtige of bruinachtige en tenslotte meestal een gele kleur. Uiteindelijk zie je helemaal niets meer van de plek terug, er zijn ook geen blijvende gevolgen waarneembaar. Wanneer je pijnstillers of rustgevende middelen gebruikt (denk hierbij ook aan slaaptabletten), dan kunnen bloeduitstortingen zich vaker dan gemiddeld voordoen. Al bij relatief geringe druk op de bloedvaten kan het dan raak zijn. Je merkt in die gevallen vaak niet eens dat je lichaam een stootje te verduren kreeg, maar je ziet wel het effect ervan op je huid. Dat komt omdat dergelijke middelen de werking van de bloedplaatjes afremmen. Die bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij het herstellen van de beschadigde bloedvaten en wanneer dat proces vertraging oploopt, lekt er dus meer bloed weg. Iemand die langdurig bepaalde medicijnen gebruikt kan last krijgen van spontane bloeduitstortingen.
Heb je echter geen enkel idee waardoor een bloeduitstorting is ontstaan en komen ze vaker voor of hebben ze een buitengewoon groot formaat? Raadpleeg dan je huisarts. Heb je een blauwe plek in je gezicht opgelopen, die je wilt camoufleren met make-up? Leer in dit filmpje hoe je dat het beste kunt doen: https://www.youtube.com/watch?v=zO8sJLYFaHM