Wat is een steunzool?

Wat is een steunzool nou eigenlijk? Ze worden vaak gebruikt, maar voor iedereen is deze anders en draagt deze met een ander doel. Wanneer gebruik je deze?

Vervanging van voetbed

Wat is een steunzool nou eigenlijk? Ze worden vaak gebruikt, maar voor iedereen is deze anders en draagt deze met een ander doel. Wanneer gebruik je deze en waar zijn ze van gemaakt?

Een steunzool is een zool die de voetbedden van de schoenen vervangen. Deze worden ook wel een inlay of podotherapeutische zool genoemd. Een steunzool kan voor verschillende klachten aan voet, enkel, knie, heup of rug als therapie worden ingezet.

Hoe worden steunzolen gemaakt?

Vroeger werden de zolen met de hand gemaakt en werd er veel gebruik gemaakt van kurk. Deze technieken worden nog steeds toegepast maar vaker wordt er gebruik gemaakt van een freesmachine die de zolen uit kunststof (EVA) frezen. Het voordeel van kunststof is dat deze in heel veel verschillende hardheden gemaakt worden en zeer duurzaam is.

 

Functie van een steunzool

De functie en het materiaal van de steunzool hangt af van de klacht en het doel. We kunnen de zolen onderverdelen in 4 groepen:

  • Corrigerend, als de stand van de voet gecorrigeerd moet worden om de klachten te verminderen. Meestal is het materiaal van deze zolen hard.
  • Stabiliserend, als er sprake is van instabiliteit. Deze zolen hebben vaak een hogere rand rondom de hiel en is gemaakt van medium tot hard materiaal.
  • Beschermend, bij een kwetsbare voet. Bijvoorbeeld als het natuurlijke beschermingsmatrasje er niet meer is. Worden gemaakt van een zacht en dempend materiaal. Hierdoor wordt de voet beschermd tegen de druk van de grond.
  • Druk ontlastend, bij pijnlijke punten onder de voet die tijdelijk ontlast moeten worden. Een mooi voorbeeld is een likdoorn. Worden vaak van medium tot hard materiaal gemaakt.

Een combinatie van bovenstaande zolen komt heel vaak voor. Zolen die voor het sporten worden gebruikt zijn vaak van een wat verender materiaal gemaakt.

Standaard of maatwerk

Bij de schoenmaker of bij de betere sport- en schoenwinkels zijn standaard steunzolen te koop. Dit kunnen hele simpele zolen zijn die alleen een gellaagje bevatten maar dit kunnen ook zolen zijn die steun bieden aan de binnenzijde en de van de voet.

Standaard steunzolen

De betere standaard zolen maken onderscheid tussen een normale voet, platvoet en holvoet. Daarmee is de zool al iets specifieker. Maar geen holvoet of platvoet is hetzelfde. Als er geen klachten zijn, maar je wenst iets meer comfort of wilt blessures voorkomen, kunnen deze zolen een prima oplossing bieden.

Maatwerk steunzolen

Als je klachten hebt aan voet, enkel, knie heup of rug is het verstandig om de steunzool op maat te laten maken. De (register) podoloog of podotherapeut meet met geavanceerde technieken de druk onder de voet bij lopen en de vorm van de voet. Hiermee kunnen ze bepalen hoe hoog de zool moet worden, welke elementen moeten worden gebruikt en welk materiaal het meest geschikt is. Deze zool is dan volledig maatwerk.

Worden mijn zolen vergoed?

De standaardzolen in de winkel worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar. De zolen die de (register) podoloog of podotherapeut voor u maakt worden vergoed als u hiervoor aanvullend bent verzekerd.

Wilt u meer informatie over steunzolen of een afspraak?
Ga naar www.podozorg.nl of bel 0255-515733

  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.