Welke voeding is goed voor mij?
Binnen de voeding zijn veel stromingen en inzichten, maar welke voeding past nu eigenlijk bij jou?
Het is best ingewikkeld om uit te vinden welke voeding bij je past en waar je je goed bij voelt. Er zijn veel inzichten over voeding.
Binnen de Chinese geneeskunst wordt er onder andere gekeken naar de smaak van het voedsel, zo kan voeding met een bittere smaak de hartenergie voeden, voeding met een zure smaak kan de leverenergie voeden, voeding met een zoete smaak kan de milt energie voeden, voeding met een pittige smaak kan de longenergie voeden en voeding met een zoute smaak kan de nierenergie voeden.
Als er teveel trek is in zoetigheid dan is dat een teken dat de miltenergie uit balans is, dan moet juist het nemen van zoetigheid vermeden worden om verdere disbalans te voorkomen. Dat geldt voor alle smaken, als er teveel trek in een bepaalde smaak is dan duidt dat op een disbalans.
Door een beetje te spelen met bovenstaande kun je in goede balans blijven.
Als de lever gespannen en geagiteerd is geraakt, bijvoorbeeld door een bumperklever op de snelweg, dan kan de lever weer ontspannen raken door een paar augurken te eten, zuurkool klaar gaan maken of iets anders zuurs eten of een glaasje wijn nemen.
Of als er wat interne onrust is met wat (onschuldige) hartkloppingen dan is iets bitters goed om te nemen zoals donkere chocola, bitterlemon of een tonic.
Wat ook kan helpen is om te kijken naar de kleur en de vorm van de voeding,
Mocht je wat timide zijn en je ruimte snel afstaan dan is de leverenergie wat laag, groene groenten eten kan dan helpen de leverenergie te versterken.
Rode vruchten kunnen de hartenergie versterken, de zomer komt er weer aan en gelukkig zijn er weer allerlei rode vruchten te verkrijgen.
Om de nierenergie te versterken, bij wat vermoeidheidsklachten of je niet geaard of onveilig voelen, kun je alles wat rond is eten zoals doperwtjes, kidneybonen of tuinbonen.
Koude klachten
Niet elke voeding is voor iedereen gezond, salades lijken gezond maar zijn voor mensen die kouwelijk zijn te koud. Natuurlijk kan iemand met last van kouwelijkheid wel eens een salade eten maar niet elke dag.
Rouwe voeding consumeren onttrekt warmte en energie aan het lichaam; de milt energie, die verantwoordelijk is voor de omzetting van voeding, moet eerst de koude salade verwarmen. De milt onttrekt energie van de nier om dat te kunnen doen, vervolgens als de voeding verwarmd is moet de milt de voeding omzetten. Op langere termijn ontstaan er koude klachten, de bekende kouwelijkheid, de nierenergie is uitgeput en kan het lichaam niet meer goed verwarmen.
Bij gekookte warme voeding hoeft de milt alleen maar zijn eigen energie te gebruiken om de voeding om te zetten.
Koudeklachten kunnen met simpele keukenkruiden bestreden worden, hieronder vindt je een recept.
Linzenschotel:
Benodigdheden: linzen, aubergine, ui, knoflook, paprika, gehakt, gepelde tomaten uit blik, cayennepeper, komijn, koriander, zout, laurierblaadje, tamarindepasta (eerst oplossen in warm water).
Bereiding: fruit de ui, knoflook, paprika, aubergine en rul het gehakt er doorheen. Voeg ondertussen alle kruiden erbij. Doe de gepelde tomaten uit blik erbij en de tamarindepasta. Proef even of de smaak goed is en voeg naar wens nog wat kruiden erbij voor de juiste smaak. Voeg het laurierblaadje en de linzen toe. Eet smakelijk!