Zijn ovensnacks gezonder dan frituursnacks?
Even geen zin om te koken? Er zijn natuurlijk volop gezonde opties te bedenken, maar vaak kiezen mensen in dat geval voor de mogelijkheid om wat te snacken.
Ook op menig feestje gaan de schalen met snacks van hand tot hand. En wat te denken van de snacks die we nuttigen bij de borrel op het terras of tijdens een receptie of feestavond? Al met al snacken we heel wat af en dat is bepaald niet gezond. Van oudsher worden dergelijke snacks veelal gefrituurd, maar een aantal jaren geleden kwam de ovensnack erbij. Vaak wordt gedacht dat een snack uit de oven een minder ongezonde keuze is. Je hebt er immers geen frituurvet voor nodig? Dat laatste klopt, maar daarmee is nog niet alles gezegd. Ovensnacks bevatten namelijk al vanuit de fabriek veel meer vet dan frituursnacks.
We vergeleken de voedingswaarden van ovensnacks met die van snacks voor in de oven of airfryer. Om geen appels met peren te vergelijken, kozen we voor hetzelfde soort product van hetzelfde merk. Allereerst de goulashkroket van Mora. De standaardversie, bedoeld om te frituren, levert als onbereid product per 100 gram 210 kcal. aan energie. De goulashkroket voor in de oven of airfryer is daarentegen goed voor 277 kcal. aan energie, eveneens per 100 gram onbereid product. Dat is dus bijna een derde méér! Hoe dat komt, blijkt al snel wanneer we de rest van de gegevens bestuderen. De gewone goulashkroket bevat 11 gram vet per 100 gram product, bij de ovenvariant is dat 14 gram. Ook zien we dat de gewone goulashkroket 20 gram koolhydraten bevat, waarvan 2,2 gram suikers. In de ovenvariant zit volgens de fabrikant 24 gram koolhydraten, waarvan 3,8 gram suikers.
Hebben wij toevallig een product gekozen dat er minder gunstig uitspringt? Of zou dit gelden voor alle ovensnacks? We nemen de proef op de som en vergelijken nog twee producten met elkaar. Dit keer valt de keuze op de rundvleesbitterballen van het merk 1 De Beste, een huismerk dat in meerdere supermarkten wordt verkocht. De bitterbal is misschien wel het meest populaire gefrituurde borrelhapje van ons land. Ook bij deze vergelijking zien we een aanmerkelijk hoger vetpercentage in de ovenvariant van de snack. Allereerst de voedingswaarde: de frituurversie van de bitterbal is onbereid goed voor 202 kcal. per 100 gram. Bij de ovenvariant staat de teller op 264 kcal. per 100 gram. Ook hier dus bijna een derde meer! Het verschil in vetgehalte is hier procentueel gezien zelfs nog veel groter. De standaard bitterbal bevat 8,7 gram vetten, tegenover 14,4 gram in de ovenvariant. Ook de hoeveelheid koolhydraten verschilt weer: 22,9 gram bij de frituurversie en 27,5 gram bij de ovenvariant. Overigens is de hoeveelheid suikers wel gelijk: 1,4 gram.
De verklaring voor de verschillen in vetpercentage is relatief eenvoudig te bedenken. Bij een gefrituurde snack neemt de snack tijdens de bereiding een zekere hoeveelheid van het vet in zich op. Door een snack in de oven te bereiden, gebeurt dat niet. Er is echter wel een bepaalde hoeveelheid vet nodig om het product uiteindelijk hetzelfde te krijgen zonder het te frituren. Het gemis aan frituurvet wordt dus al vooral in het product zelf gecompenseerd.
Moeten we nu de ovensnacks om deze reden massaal laten staan? Nee, dat hoeft niet. Je kunt gerust af en toe een snack eten, maar houd het wel beperkt. Een goede stelregel is om ervoor te zorgen dat tachtig procent van alles wat je eet, gezond is. Je hoeft niet al te streng voor jezelf te zijn, een keer zondigen mag best. Maar besef daarbij wel dat een ovensnack niet per definitie een gezondere keuze is dan een snack uit de friteuse. De manier van bereiden is weliswaar gezonder, maar de inhoud van het product zelf is wat uiteindelijk telt. Lees altijd goed de informatie op de verpakking wanneer je iets koopt. Dan weet je precies wat je nu eigenlijk naar binnen werkt.