Zo verleiden gemeenten hun inwoners om meer te gaan bewegen
Al op 75 locaties, verspreid door het hele land, zijn zogenoemde beweegroutes uitgezet.
Het betreft een prijswinnend concept van QR Fit, een bedrijf dat drie jaar geleden is opgezet door zes studenten Sportkunde aan de hogeschool (HAN) in Nijmegen. Het bedrijf mag zich inmiddels marktleider in Nederland noemen op het gebied van beweegroutes. Gemeenten maken graag gebruik van de diensten van QR Fit, omdat de beweegroutes een nieuwe laagdrempelige methode vormen om inwoners meer in beweging te krijgen.
Het concept is eigenlijk heel simpel. In een bepaald gebied wordt een route uitgezet die met behulp van een gratis app te volgen is. Langs de route staan paaltjes met daaraan een QR-code bevestigd. Je scant zo’n code en de app toont op een plattegrond het vervolg van de route. Bij elk paaltje krijg je bovendien een video te zien met een bepaalde bewegingsoefening. Elk etmaal worden die video’s gewisseld, zodat je de volgende dag weer een nieuwe uitdaging te wachten staat. Bovendien kun je bij aanvang aangeven op welk niveau je wilt deelnemen. Ben je niet zo soepel van lijf en leden, dan kun je op een lager niveau deelnemen. Ben je een geoefende sporter, dan kan er een tandje bij. Je kunt zo’n beweegroute dus samen met je vrienden of collega’s volgen en iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen.
Sociaal aspect
De mens is een sociaal wezen en het contact met anderen is goed voor ons mentale welbevinden. De laatste jaren zien we echter een steeds verder gaande individualisering. De beweegroutes zijn zo gemaakt dat ze uitnodigen om er samen met anderen aan deel te nemen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: terwijl het bewegen je lichaam in conditie houdt, geeft het sociale aspect een boost aan je mentale gezondheid. Bevalt een oefening je niet? Dan kun je die met een simpele klik vervangen door een alternatieve oefening. Als je de app op je telefoon hebt staan, kun je overal in het land deelnemen aan de beweegroutes die er al zijn. Er komen regelmatig nieuwe routes bij, dus ook als je wat verder van huis bent, kun je op zoek gaan naar een leuke route in die omgeving.
Minder druk op huisartsen
Door gezonder te leven, zal geleidelijk de druk op de huisartsenpraktijken verlicht worden. Doordat veel mensen onvoldoende bewegen en ongezond eten, zijn ze gemiddeld vaker ziek en moeten ze dus ook vaker naar de huisarts. Door een tekort aan huisartsen zijn de praktijken vaak overvol en is de werkdruk in de praktijken hoog. De overheid zet daarom al enige tijd stevig in op preventie. Een samenwerking met een bedrijf als QR Fit biedt gemeenten een mooie kans om meer inwoners te verleiden om in beweging te komen. Niet zelden raken de deelnemers vervolgens zelf enthousiast om door te gaan met bewegen. De app biedt namelijk ook een beloningssysteem aan in de vorm van punten. Zo kun je er als gebruiker zelf met je vrienden of collega’s een wedstrijdelement aan toevoegen.