Zorgverzekering maakt stoppen met roken goedkoper
Vanaf 2020 zal geen enkele zorgverzekering nog een eigen risico in rekening brengen bij stoppen-met-roken-programma’s van de eerste lijn.
In 2020 ondergaat het basispakket in de zorgverzekering opnieuw een aantal wijzigingen. Voor degenen die willen stoppen met roken, wordt de zorgverzekering opnieuw interessanter. Dat is voor elke zorgverzekering het geval. Het gaat echter enkel om eerstelijnsbijstand, dus het vinden van de juiste zorgverzekering blijft nog steeds interessant. Dat doe je via de website ‘Overstappen andere zorgverzekering’.
Volledige vergoeding eerstelijnsbijstand
Vanaf 2020 zal geen enkele zorgverzekering nog een eigen risico in rekening brengen bij stoppen-met-roken-programma’s van de eerste lijn. In de basisverzekering geniet je als roker met andere woorden een volwaardige vergoeding, uiteraard enkel bij gecontracteerde zorgaanbieders.
De keuze voor een integrale vergoeding hoeft niet te verbazen, want de laatste jaren is de schreeuw om professionele hulp enkel maar toegenomen. In 2018 vroegen er bijvoorbeeld twaalf keer meer mensen een vergoeding aan dan zes jaar voordien. Nederland telt meer dan drie miljoen rokers. Een gemiddelde roker heeft vijf tot zeven pogingen nodig voordat hij definitief stopt met roken. De volledige vergoeding zal de zorgverzekeraar natuurlijk meer kosten, maar onderzoek toont aan dat de gezondheidsvoordelen zichzelf terugverdienen.
Beperkte dekking in de basisverzekering
De basisverzekering biedt natuurlijk slechts een beperkte dekking. Het gaat om één begeleidingstraject per jaar. De dekking is alleen beperkt tot bewezen methoden en middelen, zoals nicotine vervangende middelen, medicijnen voorgeschreven door een huisarts, groepstrainingen en persoonlijke coaching. Dit alles is vrijgesteld van het eigen risico. Voor medicijnen geldt wel de verplichting dat je het combineert met gedragsmatige begeleiding.
Voor aanvullende ondersteuningen, zoals psychologische hulp om de achterliggende oorzaken aan te pakken, is er geen ruimte voorzien binnen de basisverzekering. Uiteraard kan je daarvoor wel nog steeds kiezen voor een aanvullend pakket van je zorgverzekeraar. Vooral in dergelijke gevallen loont het om zorgverzekeraars te vergelijken. Raadpleeg daarvoor de website ‘Vergelijking zorgverzekering 2020’ en ontdek welke zorgverzekeraar het best bij jou past.
Regel geldt niet voor onvoldoende bewezen methoden
Enkele andere therapieën waarvan het resultaat nog onvoldoende bewezen is, vallen niet onder de verplichte dekking in de basisverzekering. Het gaat onder andere om acupunctuur, lasertherapie en hypnotherapie. Zorgverzekeraars erkennen echter dat dergelijke alternatieve methoden voor sommige mensen toch een positieve invloed kunnen hebben, al was het maar op mentaal vlak. Daarom bieden sommige zorgverzekeraars eigen aanvullende dekkingen aan, bijvoorbeeld voor acupunctuur. Ze kiezen uiteraard zelf de invulling van dergelijke aanvullende dekkingen, zowel wat het eigen risico als de mogelijke zorgaanbieders betreft. Dus ook hier loont het steeds om verschillende zorgverzekeraars te vergelijken.
Onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord
De Nederlandse overheid heeft zichzelf het doel gesteld om in 2040 een volledig rookvrije generatie te hebben. In het Nationaal Preventieakkoord zijn er dan ook verschillende maatregelen opgenomen. Naast het wegvallen van het eigen risico in de zorgverzekering gaat het bijvoorbeeld ook om de verhoging van de accijnzen op tabak. Het Nationaal Preventieakkoord zet expliciet niet in op de e-sigaret, omdat de veiligheid en effectiviteit daarvan op lange termijn niet bewezen is.