Adem in, adem uit … maar niet te diep
Ademhalen gaat vanzelf en we letten er zelden op. Behalve als je last hebt van benauwdheid of duizeligheid, snel buiten adem bent of hyperventileert.
Wat kun je dan doen?
De Russische arts Buteyko ontwikkelde een ademtherapie waarmee je je ademhaling weer op orde krijgt.
“Hoe vaak hoor je niet het advies om maar goed diep door te ademen? Het zou je helpen om te ontspannen en rustig te ademen. Maar dat klopt niet.” Zo vertelt Lisa Suurland, die sinds kort ook in Heemstede de Buteyko-ademtherapie geeft. “Bij dat diepe ademhalen span je namelijk de spieren in je borstkas, en je verliest snel te veel koolzuurgas (CO2). Dit laatste ontregelt belangrijke lichaamsprocessen waardoor je onbedoeld de klachten verergert.”
Klachten in verband met te diepe ademhaling
Soms hebben mensen al diverse medische onderzoeken gehad voordat blijkt dat de problemen mede komen door chronisch hyperventileren. Klachten die hiermee samenhangen zijn onder andere astma, COPD, verstopte neus, snurken en slaapapneu, duizeligheid, hoge bloeddruk en blaas- en darmklachten.
De ademhaling normaliseren
Het advies om minder diep te ademen hoor je zelden of nooit, maar het is volgens Buteyko precies wat je moet doen. Om een voorbeeld te geven: terwijl de medische norm is dat je per minuut 4 tot 6 liter lucht in- en uitademt, blijkt dat astmapatiënten wel 10 tot 15 liter per minuut ademen. Ze kunnen dankzij de Buteyko-methode hun medicatie vaak verminderen of soms zelfs stopzetten.
Tijdens de Buteyko-cursus leer je ademhalingsoefeningen om de diepte van de ademhaling te verminderen. Hierdoor stijgt de concentratie koolzuurgas in het lichaam met drie positieve effecten: een betere zuurstofafgifte aan de lichaamscellen, ontspanning van het gladde spierweefsel rondom bloedvaten, luchtwegen, blaas en darmen, en een betere pH-waarde van het bloed. Hoe rustiger de ademhaling, hoe meer het lichaam in balans is.
Geen quick-fix
“De Buteyko-methode vereist wel wat doorzettingsvermogen”, vertelt Lisa Suurland altijd als eerste. “Je traint eigenlijk je brein om de ademhaling rustiger aan te sturen en dat bereik je niet van de ene dag op de andere dag.” Wie met Buteyko begint, moet rekenen op vier keer per dag een kwartier oefenen, gedurende een aantal maanden. Het zijn comfortabele oefeningen die je rust geven. “Sommige cliënten zie ik tijdens de oefening zo ontspannen raken dat ze bijna indutten”.
De cursus
Lisa Suurland is aangesloten bij de beroepsvereniging. Vaak is er vergoeding mogelijk uit de aanvullende verzekering. Ze werkt zowel een-op-een als in kleine groepen. De volgende groepscursus, bestaande uit vijf bijeenkomsten, start op 27 januari. Voor kinderen is er een speciaal programma.