Cellulite en voeding
Bijna 90% van de vrouwen heeft last van cellulite. We kennen het wel: hobbels en bobbels op de huid die we in de volksmond “sinaasappelhuid” of “cellulitis” noemen.
Cellulitis is echter wat anders dan cellulite. Bij cellulitis gaat het om een bacteriële infectie die een warme en rode huid veroorzaakt. Dit is echter niet het geval bij cellulite. Niet alleen stevige vrouwen hebben cellulite, ook heel slanke vrouwen kunnen het krijgen. Opvallend is dat het maar weinig voorkomt bij mannen. Als je als man of vrouw last hebt van cellulite, dan is de hormoonhuishouding niet optimaal. Bij vrouwen is de vetverdeling ook anders dan bij mannen.
Cellulite is een probleem van het onderhuids bindweefsel, dat bij vrouwen anders van samenstelling is dan bij mannen. Vetten, met daarin afvalstoffen, nestelen zich in de strengen in de bovenste laag van de huid, waardoor deze strengen omhoog geduwd worden. De huid wordt dunner en na een tijdje krijg je het effect van een sinaasappelhuid. Door ouder worden zal de huid ook dunner worden en valt cellulite meer op. Er zijn verschillende oorzaken aan te geven waardoor cellulite kan verergeren: 1) Lage testosteronspiegel 2) Gebruik van de anticonceptiepil 3) Slechte doorbloeding 4) Roken 5) Oestrogeendominantie 6) Verminderde lymfecirculatie 7) Een verzwakte lever die slecht afvalstoffen kan afvoeren 8) Verkeerde voeding waardoor een hormonale disbalans ontstaat en teveel afvalstoffen in het lichaam achterblijven
Behandeling cellulite
Het is belangrijk dat je tegelijkertijd verschillende stappen gaat zetten in de behandeling tegen cellulite. De eerste en belangrijkste stap is om je lichaam eens goed te ontgiften en te reinigen. In het boek “Een mooie en vitale huid” heb ik, speciaal voor de huid, een ontgiftingskuur beschreven die je heel gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Verder zorg je ervoor dat je gaat sporten. Je moet in ieder geval spieropbouwende oefeningen doen want die zullen het mannelijke hormoon testosteron verhogen. Dagelijks ga je ook flink wandelen om de doorbloeding te stimuleren. Na een flinke wandeling neem je een wisseldouche en masseer je de huid met een stevige spons. Ook zijn er crèmes op de markt tegen cellulite. Let er wel op dat je een crème koopt op basis van natuurlijke stoffen, zonder chemische toevoegingen. Hoe is het met je oestrogeenlevel? Daarnaast ga je eens goed kijken hoeveel oestrogenen jij binnenkrijgt. Slik je de anticonceptiepil of neem je andere hormoonpreparaten (spiraaltje met hormonen, hormooncrèmes, enzovoorts), dan is het beter om hiervan af te zien (indien mogelijk). Velen krijgen teveel xeno-oestrogenen binnen.
Er zijn waanzinnig veel chemische stoffen op de markt die zowel in onze voeding als in cosmetica, schoonmaakmiddelen en ga maar zo door, zitten. Een deel van deze chemische stoffen gedraagt zich als hormonen of heeft een verstorende invloed op onze hormoonhuishouding in het lichaam. Deze xeno-oestrogenen beïnvloeden ons lichaam negatief en kunnen de cellulite activeren. Zorg ervoor dat je zo gifvrij mogelijk leeft en eet. Stap over op natuurlijke cosmetica en zo natuurlijk mogelijke schoonmaakmiddelen. Mijd plastic zoveel mogelijk want dit vormt tegenwoordig een heel grote bron van xeno-oestrogenen. (Vul daarom plastic waterflesjes nooit opnieuw: de binnenlaag kan loslaten). Dan zijn er ook nog phyto-oestrogenen, die in voeding zitten. Vooral sojaproducten, bier en lijnzaad staan hoog op deze lijst. Probeer deze producten te mijden. Verder laat je cafeïne, witte bloem, alcohol, tabak en suiker geheel staan. Conclusie Of je nu al flink cellulite hebt, het maar net ziet of de cellulite nog niet zichtbaar is, ontgift je lichaam goed en eet geen producten die het verergeren. Sport en wandel voldoende en neem extra supplementen.
Meer hierover vind je in het boek: “Een mooie en vitale huid”. https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=34503&f=TXL&url=http%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Feen-gezonde-eter-voelt-zich-beter%2F1001004011542481%2F&name=irene