Dementie meer dan geheugenverlies

In Nederland hebben op dit moment meer dan 260.000 mensen dementie.

Naarmate mensen ouder worden, neemt de kans op dementie toe. Bij iemand ouder dan 65 jaar verdubbelt de kans om dementie te krijgen iedere vijf jaar. Dementie is een verzameling verschijnselen waarbij de hersenfuncties achteruitgaan. Het wordt veroorzaakt door onherstelbare aantasting van de hersenen. Kenmerkend zijn een voortschrijdend verlies van het geheugen en een verandering in het gedrag. Het dagelijks leven van mensen die aan dementie lijden wordt hierdoor ernstig verstoord. Zij kunnen op den duur meestal niet meer zelfstandig wonen. Ziekte van Alzheimer komt het meest voor Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziekten. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Dementie meer dan geheugenverlies

Ongeveer tweederde van de mensen met dementie heeft Alzheimer. Deze ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een buitensporige eiwittoename in de zenuwcellen van de hersenen, waardoor het aantal hersencellen afneemt. Eerste signalen De volgorde waarin dementieverschijnselen optreden verschilt enigszins per persoon. De eerste signalen:
  • Ernstige vergeetachtigheid: iemand heeft in eerste instantie vooral problemen met zijn/haar kortetermijngeheugen. Hij of zij is steeds spullen kwijt of vertelt steeds dezelfde verhalen.
  • Problemen met nieuwe en complexe situaties: een ziekenhuisbezoek of een reis kan voor problemen zorgen, omdat mensen met dementie sneller het overzicht kwijtraken en niet meer goed kunnen organiseren. Hierdoor nemen ze vaker verkeerde beslissingen.
  • Verlies van tijdsbesef: men weet niet meer welke dag het is of kan niet meer inschatten hoe lang iets duurt.
Deze signalen zijn soms moeilijk te onderscheiden van ‘gewone’ vergeetachtigheid en ouderdomsklachten. Beginnende dementie gaat vaak gepaard met depressie en lijkt er ook op qua verschijnselen: prikkelbaarheid, concentratieproblemen en een gebrek aan interesse en levenslust. Bij jongere mensen denkt men eerder aan gevolgen van drukte en stress. Hierdoor is het lastiger een diagnose te stellen. Zoek hulp Mensen met dementieverschijnselen zoeken zelf niet snel hulp, dus het is belangrijk dat naasten hen stimuleren dit wél te doen. Dit kan bijvoorbeeld door een afspraak te maken met de huisarts. Hoewel dementie ongeneeslijk is, kunnen er maatregelen genomen worden om de achteruitgang te vertragen. Ook kan een behandeling erop gericht zijn om verschijnselen als angst, onrust, achterdocht, agressie en slaapproblemen te verminderen. Een behandelaar kan ook helpen met het behoud van de zelfstandigheid van de persoon met dementie en zijn/haar controle over het leven. Voor naasten geldt: toon begrip, laat zien dat u begrijpt hoe groot de impact is en laat vooral merken dat dementie niet iets is om je voor te schamen. Bedenk ook dat het belangrijk is om goed voor uzelf te blijven zorgen. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat u de zorg voor de persoon met dementie op den duur niet meer kunt dragen. Meer informatie en tips vindt u op de website van Fonds Psychische Gezondheid: www.psychischegezondheid.nl/dementie.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.