Depressie, overspannenheid en burn-out

Over depressie, overspannenheid en burn-out. Als medisch coach merk ik vaak dat er verwarring en onbegrip bestaat over de verschillende vormen van psychisch disfunctioneren zoals depressie, overspannenheid en burn-out.

Over depressie, overspannenheid en burn-out.

Als medisch coach merk ik vaak dat er verwarring en onbegrip bestaat over de verschillende vormen van psychisch disfunctioneren zoals depressie, overspannenheid en burn-out. Het is belangrijk voor hulpverleners en voor patiënten dat de verschillen goed uitgelegd worden en dat daar duidelijkheid over is.

Het maakt namelijk veel uit voor de behandeling en het te verwachten beloop.

Het is ook wel begrijpelijk dat deze diagnoses door elkaar gehaald worden omdat ze alle drie een geweldige impact hebben op je leven. In alle gevallen lijkt het of je de regie over je eigen leven uit handen hebt gegeven. Daarom wil ik graag deze zaken nader toe lichten; ook in mijn werk als coach is het belangrijk dat we beginnen vanaf het juiste punt.

Ik zal proberen de verschillen en overeenkomsten uit te leggen.

In de psychiatrie heb ik geleerd dat het mogelijk is dat iedereen het kan overkomen: een depressie, een psychose of welk psychisch disfunctioneren dan ook; net zo goed als iedereen zijn been kan breken. Bij een depressie kun je niets en wil je niets, bij overspannenheid kun je alles, wil je alles maar moet je bij alles huilen. Bij burn-out wil je alles maar kun je niets. Van al deze zaken is de endogene depressie, dat is de somberheidstoestand, zonder reden en van binnen uit komend, de ergste en komt vaak in families voor. De patiënt zelf en met name ook de omgeving vindt het heel moeilijk dat er geen reden lijkt te zijn voor de peilloze somberheid waarin iemand kan komen te verkeren. Het is alsof iemand volkomen onbereikbaar is geworden, voor zichzelf en voor anderen. Een ander soort depressie is de reactieve depressie, die voortkomt uit bijvoorbeeld verlies van een partner. Dat kan ook heel erg zijn maar vindt in het algemeen meer maatschappelijk begrip en ook de therapie heeft daar meer vat op. Herstel moet bij een depressie vaak met medicijnen bereikt worden. Het is in beide gevallen dus een stemmingsstoornis die maakt dat er onmacht en initiatiefloosheid beleefd wordt en die ook aanwezig is. De oorzaak ligt veel dieper dan bij de andere toestanden en heeft te maken met erfelijkheid en/of vroege ontwikkelings-stoornissen. De overeenkomst tussen depressie en burn-out is dus de moeheid en lichamelijke uitputting maar bij burn-out wil iemand wel maar kan het niet . Die wil is vaak de sleutel tot herstel via inzicht- gevende therapie. Bij burn-out, die we vaak zien bij mensen in verzorgende beroepen, spelen karakter eigenschappen als perfectionisme een grote rol. Bij overspannenheid is er sprake van een toestand waarbij iemand letterlijk door te veel spanning 'over de spanning' heen is. Er lijkt iets geknapt, alles wat je doet , alles wat tegen je gezegd wordt, wat het ook is , is teveel. Je kunt je niet concentreren , zelfs de meest eenvoudige dingen snap je niet meer. En bij alles komen de waterlanders tevoorschijn. Op zich ook een nare situatie maar met juiste hulp kan iemand weer redelijk snel in balans komen. Belangrijk is uitleg en zo snel mogelijk lichamelijke en psychische rust nemen. Overbelasting is de oorzaak, iedereen kan het over komen wanneer je je in een bepaalde situatie bevindt. Goede hulp begint bij een goede diagnose en als medisch coach zet ik mij daar voor in. www.medicalcoaching.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.