Eet jezelf èn de grond gezond!

Eet jezelf èn de grond gezond! Gezonde landbouw Met elke slok, iedere hap en boterham maak je een keuze: gezonde of ongezonde voeding. Dit geldt zowel voor jezelf als voor de bodem, want alles wat we eten komt ergens uit de landbouw vandaan.

Met iedere koop aan voeding maak je dus een keuze. Welke boer stimuleer jij bij je keus? De meeste ambachtelijke boeren houden hun grond het liefste gezond, sterker nog, willen die beter achterlaten. Land-bouw = opbouw van gezonde bodem. Helaas worden er met gif heel veel goed bodemleven dood gespoten in plaats er van gebruik te maken. Biologische boeren gebruiken juist de goede bacteriën en schimmels in de bodem en laten hun gewassen en dieren op een rustige manier groeien. De aanmaak van hoogwaardige stoffen (vitamines, mineralen en eiwitten) heeft namelijk tijd nodig. Dieren die in eigen tempo opgroeien en daarbij genieten van het buiten zijn hebben geen preventieve antibiotica nodig! Variatie Naast een rustig groeitempo is variatie in het telen van gewassen in soort en ruimte erg belangrijk, net zoals afwisseling in voeding voor mensen essentieel is. En het liefst gebruik makend van de omliggende natuur: lieveheersbeestjes die luizen opeten, vogels die rupsen wegpikken en egels die de slakken oppeuzelen in een zoveel mogelijk gesloten kringloop, dus de compost terug de grond in! Dit alles maakt dat biologische voeding niet alleen gezonder maar ook wat duurder is. In de langere tijd die biologische producten nodig hebben om te groeien kan er geen ander gewas op die plek gezet worden. Zelf die tuin in! Veel mensen willen meer dan alleen maar biologische producten kopen: ze willen zelf aan de slag. Om een beetje rode biet, aardappel of courgette de grond uit te krijgen heb je nauwelijks groene vingers nodig. Iedereen heeft wel een bak of hoekje in de tuin om iets uit te proberen. Dus wat let je om daarmee eens aan de gang te gaan? Ergens om jouw huis is altijd wel een stukje grond om met een buur een kruiden- of groentehoekje te beginnen. Wat zaadjes of voorgeteelde groenteplantje zijn in ieder tuincentrum voor weinig geld te koop. Samen doen werkt stimulerend en vergroot het enthousiasme. Bovendien maakt de frisse buitenlucht je hoofd leeg en zorgt de beweging voor ontspanning in je lijf! Tenslotte genietend van alles wat groeit en bloeit, oogst je uiteindelijk ook nog eigen geteelde onbespoten aardbeien. Hoe gezond wil je het hebben? Sylvia Graafmans VELT docent (Vereniging Ecologisch leven en Tuinieren) www.biomoestuinindebuurt.nl   Het Groene Buitenland is een biologische tuinderij met een kleinschalige boomgaard en zacht fruit waar dit jaar voor het eerst de mogelijkheid bestaat om je zelf eigen groenten te komen oogsten www.hetgroenebuitenland.nl.              

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.