Zoutloos koken en toch smaakvol eten dankzij verse kruiden

In veel restaurants staat een peper- en zoutstel op tafel. Ook lees je in veel recepten dat je het gerecht op smaak kunt brengen met peper & zout naar behoefte.

Peter is een geliefde specerij om maaltijden op smaak te brengen. Zout eveneens, maar dat is bovendien een voedingsstof die de mens nodig heeft. Maar niet in grote mate. Integendeel, zo’n drie gram per dag is voldoende. Vaak krijgen we veel meer zout binnen en dat kan schade aan de nieren veroorzaken. Zoutloos koken is voor veel mensen een gruwel, maar als je er eenmaal aan gewend bent (en dat is al binnen twee weken!) gaat het als vanzelf. Het geheim? Verse kruiden! Daarmee maak je van elk gerecht een smaakbelevenis.

Knoflook, gember en peterselie

De meeste mensen zijn wel goed bekend met het gebruik van knoflook. Je kunt het ook in poedervorm kopen, maar niets haalt het natuurlijk bij een vers teentje knoflook, zo uit de knoflookpers in je gerecht. Het geeft je maaltijd net dat beetje extra pit door de enigszins scherpe, zoetachtige smaak. Gember daarentegen is niet zoet, maar eerder wat citroenachtig te noemen. Je vindt het vaak terug in de Oosterse keuken, maar je kunt het ook prima in Nederlandse vleesgerechten verwerken. Gember heeft een zeer uitgesproken smaak en heeft een positief effect op de spijsvertering. Peterselie kun je zelf in eigen tuin kweken, om het vervolgens in tal van gerechten te verwerken. De smaak doet in de verte denken aan peper, maar is wat frisser en past perfect bij vis en zeevruchten, maar kan ook heel goed in salades verwerkt worden. Wil je sauzen wat meer pit geven, roer er dan wat gesnipperde peterselieblaadjes doorheen. Een paar druppeltjes citroen erbij zorgen voor een nog beter effect.

Andere populaire verse kruiden

Er zijn nog veel meer mogelijkheden op het gebied van verse kruiden. Kies eens wat vaker voor bosuitjes in plaats van een gewone ui. Snijd er ringetjes van en roer ze door een saus of strooi ze over je pastagerecht. Rozemarijn wordt vanwege de friszoete smaak vaak gebruikt in hartige gerechten. Bij gebakken aardappeltjes zie je vaak een takje rozemarijn liggen als smaakmaker. Maak je een pizza of spaghettischotel, doe er dan eens wat gesnipperde blaadjes oregano bij. Niet te veel, want dit is een kruid met een smaak die snel gaat overheersen. Dille ken je misschien wel het best van de honingmosterdsaus die je bij visgerechten vaak gebruikt. Niet zo vreemd, want dille en vis zijn een perfecte match. Dit kruid heeft een frisse, enigszins citroenachtige smaak en is ook heel goed te verwerken in soepen en bij verse kazen. En dan bieslook, ook een plantje dat je heel goed zelf kunt kweken. Snijd er ringetjes van om je salades, pasta- of rijstschotels, soepen en sauzen mee op smaak te brengen. Let op: niet meekoken, maar pas vlak voor het opdienen toevoegen. De smaak van bieslook doet denken aan die van uien. Meer op zoek naar een anijsachtige smaak? Dan is koriander het kruid waar je naar op zoek bent. Heerlijk bij een kipgerecht of in een stoofschotel! Als laatste benoemen we in dit overzicht basilicum. Sommige pastasauzen bevatten dit kruid, want tomaat en basilicum gaan heel goed samen. Ga je courgette of aubergine stoven, doe er dan eens wat basilicum bij voor een lichtzure, laurierachtige smaak.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.