Het wildplukseizoen begint!

Voor mij begint het echte wildplukseizoen bij het verschijnen van de eerste daslookblaadjes. Als deze plant de bosbodems langzaam lichtgroen kleurt, weet ik dat de winter zijn greep verliest.

De Latijnse naam voor daslook is Allium ursinum en in het Duits heeft de plant een stoerdere naam dan in het Nederlands: ‘Bärlauch’. Berenlook! En wat zullen de beren stinken als ze zich na hun winterslaap hebben volgepropt met daslook. Want stinken ga je er zeker van. Als ik met een bus vol daslook heb rondgereden, mag ik daar nog zeker vier dagen lang van nagenieten. Maar niet getreurd, het spul smaakt heerlijk en is ook bij jou om de hoek te vinden. Je komt er niet meer vanaf… gelukkig Daslook is vooral in bossen en parken aangeplant. De plant vormt in het voorjaar dichte tapijten, langs boshellingen, struwelen en heemtuinen. Kijk vooral in stadsparken, Amsterdam staat er vol mee!

Officieel is de plant beschermd, maar hij komt in grote hoeveelheden voor. Het is een plant die mijns inziens van de rode lijst af kan. Ik pluk al jaren bakken vol daslook. Je kunt de plantjes ook in tuincentra kopen en uitzaaien in je eigen park, tuin of bos. En als je dat doet, kom je er niet meer vanaf. Wees daar maar blij mee, want het is heerlijk kruid! Daslook herkennen Deze overblijvende, kruidachtige plant behoort tot de lookfamilie (Alliaceae) en vormt ondergrondse knollen, die eirond en langwerpig zijn. De bladeren zijn ook langwerpig en eirond en hebben een spits uiteinde. Ze hebben een duidelijke middennerf en de bladrand is gaaf. Bij kneuzing ruiken het blad, de bloemen en knollen naar knoflook of uiachtig. De bloemen staan in bollen op een steel en zijn wit, klokvormig en tot 1,2 centimeter groot. De bloeitijd is van april tot en met juni en de plant wordt tot 40 centimeter groot. Pas op! Verwar daslook niet met de giftige lelietjes van dalen. Kneus altijd eerst het blad: het moet echt sterk naar look ruiken. Zo niet, blijf er dan vanaf. Gezond? Ja, daslook is heel gezond! In de Middeleeuwen heette daslook Herba Salutaris en werd het gebruikt als geneesmiddel. In de volksgeneeskunde wordt daslook gebruikt voor darmstoornissen en het zou ervoor zorgen dat je minder scheten laat. Dat laatste is bij mij niet het geval. Het eten van daslook werkt bloeddrukverlagend en in de natuurgeneeskunde wordt daslook gebruikt voor problemen met het spijsverteringsstelsel, de ademhaling, lever, galblaas, darmen, maag en tegen wormeninfecties. Dat wetende is het tijd om met daslook aan de slag te gaan! Het blad kun je oogsten van februari tot april. Dit is lekker in salades, boter en pesto’s. Daarna volgen de bloemen, deze zijn lekker en decoratief in salades, een bloemenboter of in sauzen. Vanaf mei kun je het zaad oogsten en de bollen – die je zoals knoflook kunt gebruiken, oogst je vanaf november tot eind januari. Geniet ervan!

Pasta met daslookpesto
Ingrediënten

  • Spaghetti voor 4 personen
  • 10 daslookblaadjes grof gesneden
  • 4 eetlepels daslookpesto gemaakt van een bos daslook, handvol hazelnoten, olijfolie, theelepel suiker, zout en peper. Doe dit allemaal in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde pesto
  • 1 ui
  • Extra olijfolie
  • Geraspte oude kaas naar smaak
  • Extra peper en zout naar smaak
  • Wat zest van een citroen naar smaak

Werkwijze

  • Fruit de ui
  • Kook de pasta al dente
  • Voeg de daslook bij de ui en fruit voor 1 minuut
  • Doe de pasta erbij
  • Vervolgens de pesto
  • Roer goed
  • Maak op smaak met oude kaas, peper en zout en extra olijfolie
  • Rasp er zest naar smaak over

Raitziki met daslook
Ingrediënten

  • ½ komkommer geschild
  • 1 theelepel zeezout
  • 15 bieslook (ongeveer 18 cm in lengte)
  • 5 daslook stengels gewassen en gedroogd
  • 3 eetlepels halfvolle crème fraiche of dikke yoghurt
  • Schil en sap van ½ kleine limoen
  • Versgemalen zwarte peper

Werkwijze:

  • Rasp de komkommer grof
  • Bestrooi met zeezout en laat uitlekken gedurende 10-15 minuten
  • Dep de komkommer droog met keukenpapier
  • Hak de bieslook of wilde kraailook en daslook stengels zeer fijn
  • Doe de crème fraiche of dikke yoghurt in een kleine kom
  • Voeg de goed gedraineerde komkommer, bieslook, daslook, limoenschil en sap toe en meng goed
  • Breng op smaak met versgemalen peper

Edwin Florès www.casaforesta.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.