Nederlanders gebruiken minder antibiotica

Nederlanders gebruiken minder antibiotica We hebben in Nederland de laatste jaren steeds minder antibiotica gebruikt. Vorig jaar ging het om vier miljoen inwoners die een antobioticakuur voorgeschreven kregen.

Nederlanders gebruiken minder antibiotica

We hebben in Nederland de laatste jaren steeds minder antibiotica gebruikt. Vorig jaar ging het om vier miljoen inwoners die een antobioticakuur voorgeschreven kregen. Drie jaar eerder lag dat aantal nog ruim acht procent hoger. De afname mag gezien worden als een gunstige ontwikkeling, want wanneer te vaak naar antibiotica wordt gegrepen, lopen we het risico dat bacteriën resistent worden voor deze middelen. Doemscenario's gaan uit van ernstige bedreigingen voor de volksgezondheid wanneer die situatie werkelijkheid wordt. Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden ingezet om bacteriële infecties te bestrijden. De laatste jaren is het een trend om een dergelijk geneesmiddel niet meer voor te schrijven als het niet strikt noodzakelijk is. Hiermee probeert men zoveel mogelijk te voorkomen dat bacteriën daadwerkelijk resistent worden voor deze middelen. Wanneer bijvoorbeeld het verstrekte middel in een te lage dosis wordt toegediend of wanneer het niet de exacte plek van de infectie bereikt, kunnen bacteriën zich zodanig ontwikkelen de antibiotica uiteindelijk hun effect geheel verliezen. De bacterie overleeft de aanval en kan vervolgens doorgaan met het toebrengen van schade aan ons lichaam. In Nederland zal het zo'n vaart wellicht niet lopen, want wij staan samen met Zweden onderaan in de lijst van gebruikers van antibiotica. Per duizend inwoners worden bijvoorbeeld in België en Frankrijk twee maal zo veel antibiotica voorgeschreven. Dat wil overigens niet zeggen dat wij in ons land geen resistente bacteriën hebben. Die zijn er wel degelijk, met de MRSA-bacterie als vermoedelijk meest bekende. Voluit heet die Methicillineresistente Staphylococcus Aureus, ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd. Verder kennen we de Vancomycineresistente Enterokok (VRE), de ESBL-producerende bacteriën (dat staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase) en de Carbapenemase Producerende Enterobacteriaceae (CPE). Niet alleen in ons land, maar in heel Europa buigen wetenschappers zich over de vraag hoe deze bacteriën zo effectief mogelijk kunnen worden bestreden. Gebruiken de mensen in Nederland niet zoveel antibiotica, jarenlang was dat in de veehouderij wel anders. Daar werden dergelijke medicijnen op grote schaal toegepast. Ook daarin is inmiddels een kentering gekomen, want het gebruik van antibiotica bij dieren is al fors teruggedrongen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een animatiefilmpje laten produceren waarin te zien is hoe bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica zich kunnen verspreiden. Dat filmpje is te bekijken op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/A/Antibioticaresistentie.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.