Steun onderzoek hart- en herseninfarcten

Steun onderzoek hart- en herseninfarcten Minder infarcten na een longontsteking door een aspirientje? Onderzoeksteam: Jeske van Diemen, BSc, drs. Wessel Fuijkschot, dr.

Abel Thijs en prof. dr. Yvo Smulders - VUmc Na een ernstige infectie lopen patiënten onnodig veel risico op een hart- of herseninfarct. Wij willen onderzoeken of je dit risico kunt verlagen met een eenvoudig aspirientje. Stel je voor: je komt thuis uit het ziekenhuis na een zware longontsteking. Je verlangt ernaar rustig te herstellen. Maar dan krijg je, uit het niets, een herseninfarct. Of een hartinfarct. En moet je met gillende sirenes terug naar het ziekenhuis. Geen fijn scenario. Maar wel uit het leven gegrepen. Dit gebeurt naar schatting dagelijks. Jaarlijks krijgen 125.000 mensen in Nederland een longsteking. Meer dan 35.000 mensen belanden daarvoor in het ziekenhuis. Na zo’n ernstige infectie is het risico op een hart- of herseninfarct 5 tot 10 keer verhoogd. Hart- en herseninfarcten voorkomen Wij denken dat door de ontsteking de bloedplaatjes makkelijker klonteren en daarmee bloedpropjes in de vaten van het hart en het brein veroorzaken. Als dat inderdaad zo is zijn veel van deze infarcten te voorkomen. We hoeven daar geen nieuwe dure geneesmiddelen voor uit te vinden. Het kan heel eenvoudig en goedkoop, met een aspirientje. Want dat medicijn remt de bloedstolling, en verlaagt zo het risico op bloedpropjes die een bloedvat in het hart of de hersenen afsluiten. Artsen schrijven het al jaren voor aan patiënten die eerder een hart- of herseninfarct hebben gehad, om een tweede te voorkomen. Wel en geen aspirine vergelijken Waarom geven ze dan geen aspirine na een ernstige infectie? Omdat nog nooit goed is onderzocht of het bij deze patiënten werkt. Dat willen wij veranderen. Wij willen drie maanden lang patiënten onderzoeken die in het ziekenhuis belanden met een longontsteking. Een deel krijgt een hoge of lage dosis aspirine, een controlegroep krijgt dit medicijn niet. Wij analyseren de bloedstolling van deze patiënten. We verwachten dat het bloed sneller stolt bij mensen met een longontsteking en dat aspirine dit voorkomt. Als dit zo is, is dat een goede basis voor een grootschaliger onderzoek dat aantoont of aspirine inderdaad het aantal hart- en herseninfarcten verlaagt na een infectie. Geld nodig voor onderzoek Steun ons onderzoek. Dan maken we samen de weg vrij voor deze eenvoudige behandeling, die levens kan redden en veel onnodig leed voorkomt. De Hartstichting gelooft in ons onderzoek en verdubbelt uw donatie, 100% van het opgehaalde geld gaat rechtstreeks naar ons onderzoek. https://steunmijnonderzoek.hartstichting.nl/project/diemen-fuijkschot

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.