Thuis je bewegingsoefeningen doen? Maak dan niet deze fouten
Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een deel van hun bewegingsoefeningen thuis te doen.
Deze trend kreeg een extra boost toen sportscholen verplicht de deuren gesloten moesten houden vanwege de coronabeperkingen. Het COVID-virus was amper uitgeraasd, toen de wereld werd opgeschrikt door oorlogsgeweld in Oekraïne, met een sterk gestegen inflatie als gevolg. Doordat veel mensen moeite hebben om financieel de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, wordt het abonnement op de sportschool sneller in de ban gedaan. Thuis kun je immers ook prima bewegen? Jazeker, dat kan. Maar zorg er dan wel voor dat je het op verantwoorde wijze doet. We zetten de meest gemaakte fouten hieronder op een rij.
Discipline
Trainen in de sportschool is natuurlijk het meest ideaal. Je komt er om te sporten en dat is ook wat je er doet. Je hebt weinig andere mogelijkheden en dus loop je niet het risico dat je jezelf te veel laat afleiden. Focus op bewegen en hou dat vast! Thuis moet je er vaak wat meer moeite voor doen. Een partner of kind vraagt aandacht, de telefoon gaat of er staat opeens iemand voor je deur. Laat je niet afleiden en probeer je aan je trainingsschema te houden. Doe gewoon alsof je daadwerkelijk in de sportschool bent en sluit jezelf even helemaal af van de wereld om je heen.
Warming-up
Om inspiratie op te doen, kiezen veel mensen ervoor om via YouTube te zoeken naar fitnessoefeningen. Dat is prima, want zo kun je toch nog onder deskundige begeleiding sporten. Maar vergeet niet dat je in de sportschool altijd eerst een warming-up doet. Die is er niet voor niets! Door je spieren goed los te maken, bereid je jouw lichaam voor op de work-out die je gaat doen. Hierdoor voorkom je dat je achteraf te maken krijgt met spierpijn of blessures. Overigens zijn ook voor de warming-up diverse video’s online te vinden. Gewoon even zoeken op die term en je kunt van start gaan.
Schoeisel
Misschien ben je het gewend om thuis op blote voeten rond te lopen of alleen sokken te dragen. In dergelijke gevallen kiezen mensen er soms ook voor om hun bewegingsoefeningen te doen zonder deugdelijk schoeisel te dragen. Toch is het juist erg belangrijk om wel schoenen te dragen. Die bieden je namelijk de steun die je lichaam nodig heeft om bepaalde oefeningen goed en probleemloos te kunnen volbrengen. Sowieso dienen ze natuurlijk ter bescherming van je voeten, maar ze helpen je ook om het verrekken van spieren en het verstuiken van je enkels te voorkomen.
Gewichten
Door een fitnessapparaat aan te schaffen, kun je thuis bijvoorbeeld inpandig gaan hardlopen, fietsen of roeien. Dat zijn prima trainingen om je conditie mee op peil te houden. Ze dragen echter nauwelijks bij aan het trainen van je spierkracht. Om dat laatste ook in voldoende mate te bereiken, is het belangrijk om ook met gewichten aan de slag te gaan. Overigens hoeven dat geen echte sportgewichten te zijn. Je kunt eigenlijk alles gebruiken voor je training, zolang het maar veilig is. Een simpel, maar doeltreffend gewicht is een fles water. Wil je iets zwaarder? Vul een boodschappentas met zware materialen, zoals pakken rijst. Het voordeel van pakken rijst is dat ze zacht zijn. Mocht er iets mis gaan, dan kun je jezelf er niet aan bezeren.
Uitdaging
Je lichaam heeft voortdurend de behoefte om uitgedaagd te worden. Het is daarom belangrijk om steeds te variëren in de bewegingsoefeningen. Niet alleen de aard van de oefeningen, maar ook het niveau ervan, moet je steeds aanpassen. Als je elke dag met dezelfde gewichten traint, zal het na verloop van tijd nauwelijks nog effect hebben. En als je elke keer dezelfde bewegingen maakt, sluipt de routine erin en slaat vaak ook de verveling toe. Houd een dagboek bij, waarin je noteert welke oefeningen je gedaan hebt en met welke intensiteit. Zo kun je voor jezelf het niveau geleidelijk opvoeren, waardoor je fitter en krachtiger wordt.