Drie eenvoudige bewegingsoefeningen om thuis te doen
We moeten veel bewegen om gezond te blijven. Maar niet iedereen heeft de tijd of het geld om dagelijks naar de sportschool te gaan.
Dat hoeft op zich natuurlijk ook niet, want bewegen kun je overal. Wel is het zo dat de sportschool vaak de bekende stok achter de deur is om het bewegen niet te laten versloffen. Maar elke dag een flinke wandeling maken, dat kun je sowieso doen. Bij slecht weer liever thuis wat oefeningen doen? Prima! Hier zijn wat eenvoudige oefeningen die je kunt doen om je lichaam in goede conditie te houden.
De schuine crunch
Met deze oefening versterk je de buikspieren en de romp. Je gaat op je rug liggen en trekt je knieën op, terwijl je voeten recht naar voren wijzen. Je legt je handen achter je hoofd en vervolgens breng je de linker elleboog naar de rechter knie. Daarna laat je het bovenlichaam weer terugzakken naar de grond. Vervolgens herhaal je de oefening, maar dan andersom, dus met de rechter elleboog naar de linker knie. Deze hele cyclus voer je vervolgens nog negen keer uit. Je neemt daarna even pauze en begint aan een nieuwe reeks van tien. Zo kun je drie reeksen op rij uitvoeren om deze oefening te voltooien. Een variant op deze oefening is de houding waarbij je slechts één voet op de grond hebt staan, terwijl de enkel van je andere been rust op de knie van het eerste been.
De burpee
Een burpee is een gecombineerde oefening waarbij je het hele lichaam traint. Met name de spieren in je borst, schouders, armen, benen en buikspieren komen aan bod. Je verbetert met deze oefening zowel je conditie als je kracht. Bovendien is het een goede oefening voor mensen die gewicht willen verliezen. Er bestaan meerdere varianten van, hier lees je wat de formele manier is om de burpee goed uit te voeren. Je begint rechtopstaand met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Vervolgens buig je de knieën en zak je door je heupen, zoals bij het maken van een squat. Je zet daarna je handen naast je voeten op de grond. Terwijl je steunt op je handen, spring je met je voeten naar achteren. Hierdoor kom je in een plankhouding terecht. Vanuit die houding doe je een push-up en daarna spring je overeind, om tenslotte boven je hoofd in je handen te klappen. Daarna kun je de oefening herhalen. Bouw het langzaam op, want deze oefening is zeer intensief.
De beenlift
Met de beenlift zorg je voor sterke been- en bilspieren. Je hebt hierbij een stoel nodig als hulpmiddel om in balans te blijven. Je gaat achter de stoel staan met je gezicht in de richting van de stoel en pakt met één hand de rugleuning vast. Vervolgens leun je op één been, dat je licht gebogen houdt. Het andere been breng je naar achteren, terwijl je de rug recht houdt. Dan wijs je met je nog vrij hangende arm recht naar de grond. Hierna is de oefening voltooid en kun je deze herhalen. Een variant op de beenlift is de zijwaartse versie. Ook hierbij maak je gebruik van een stoel, maar in dit geval ga je in een hoek van negentig graden staan ten opzichte van de stoel. Dat wil zeggen dat je dus niet in de richting van de stoel kijkt, maar dat je linker- of rechter zij zich aan de kant van de stoel bevindt. Je pakt nu met de hand die zich bij de stoel bevindt de rugleuning vast en je brengt het tegenovergestelde been gestrekt zijdelings omhoog en laat het daarna weer zakken.