Verschijnselen van een beroerte

Herken de verschijnselen van een beroerte Het goed kunnen herkennen van de verschijnselen bij een beroerte is van levensbelang. Wanneer iemand wordt getroffen door een beroerte is het zaak om snel te handelen.

Wanneer iemand snel na het optreden van een beroerte wordt behandeld vergroot dit de kans op herstel aanmerkelijk en kan blijvende schade soms worden voorkomen. Lang niet iedereen blijkt echter te weten hoe je een beroerte kunt herkennen. Iedere dag worden meer dan honderd mensen in Nederland voor het eerst getroffen door een beroerte, ook wel een Cerebro Vasculair Accident (CVA) genoemd. Wanneer iemand door een beroerte wordt getroffen doet zich een probleem voor in de bloedvaten van de hersenen, met als gevolg dat een deel van de hersenen niet meer goed functioneert. Dat kan fatale gevolgen hebben, zeker wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen. In dergelijke situaties telt elke seconde en daarom is het van groot belang om een beroerte snel te herkennen. In de Verenigde Staten deed The American Heart Association onderzoek naar de bekendheid van de symptomen bij een beroerte. Voor dit onderzoek werden 1.200 vrouwen ondervraagd, maar liefst 20% van hen wist geen enkele verschijnsel van een beroerte te noemen. Voor 44% van de ondervraagde vrouwen was wel duidelijk dat plotseling spraakgebrek op een beroerte zou kunnen duiden. Ook plotselinge hevige hoofdpijn werd door een kwart van alle vrouwen herkend als verschijnsel dat duidt op een beroerte.

Verschijnselen van een beroerte

  • verlammingen in het gezicht (een scheve mond)
  • warrig spreken en denken
  • verlammingen, meestal aan één zijde van het lichaam
  • verstoring of verlies van het gezichtsvermogen
  • verdoofd gevoel in arm, been of gezicht
  • ttintelingen
  • ernstige hoofdpijn
  • duizeligheid en evenwichtsstoornissen
  Wanneer u deze verschijnselen bij uzelf of bij iemand in uw directe omgeving herkent, sla dan direct alarm door het noodnummer 112 te bellen. Uitgebreide informatie over een beroerte, inclusief een duidelijke uitleg over wat er op dat moment precies in de hersenen gebeurt, is op www.hersenstichting.nl te vinden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.