Waar let je op bij het kopen van een bloeddrukmeter?
Hoewel een hoge bloedruk geen ziekte is en ook de meeste mensen geen symptomen vertonen, is het belangrijk om te weten of jouw bloeddruk ook te hoog is.
De Hartstichting adviseert om regelmatig je bloedruk te (laten) meten. Een te hoge bloeddruk komt boven de 40 jaar zeer regelmatig voor in ons land. Hoewel een hoge bloedruk geen ziekte is en ook de meeste mensen geen symptomen vertonen, is het belangrijk om te weten of jouw bloeddruk ook te hoog is. Als deze namelijk te lang op een te hoge waarde blijft, kan dit schade veroorzaken aan je bloedvaten en tot ernstige problemen leiden zoals een hart- of herseninfarct.
Aan een hoge bloedruk kan je je zelf werken door je leefstijl te veranderen. Een gezondere leefstijl door te stoppen met roken, minder alcohol te nuttigen, gevarieerd te eten en voldoende te bewegen heeft een positieve invloed op je bloeddruk. Daarbij worden ook vaak medicamenten voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen, zeker als je boven de 40 bent.
Een bloeddrukmeter die de Hartstichting aanbeveelt
Als je besluit zelf een bloeddrukmeter te kopen, kan je op de site van de Hartstichting zien welke merken betrouwbaar zijn. Het is zeker verstandig om een bloeddrukmeter te kopen die de Hartstichting aanbeveelt. Wat is bloedruk eigenlijk? Het hart pompt bloed door het vaatstelsel en dat gebeurt met een flinke kracht. Daarbij worden twee waarden onderscheiden.
De bovendruk wordt gemeten op het moment dat het hart aanspant en de onderdruk als de hartspier zich weer ontspant. De druk wordt op basis van historische gewoonte uitgedrukt in millimeters kwik. Als de bloedruk te hoog is betekent dit dat de druk op het vaatstelsel te hoog is en ook het hart te veel inspanningen moet verrichten. Ook een te lage bloeddruk komt voor, vaak als gevolg van een ziekte. Ook dit houdt risico’s in omdat hierdoor de hersenen op bepaalde momenten onvoldoende zuurstof kunnen krijgen.
Hoe gebruik je een bloeddrukmeter?
Er is nog veel dat de wetenschap niet weet over de bloeddruk. Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk waarom de één een te hoge bloeddruk heeft en een ander niet. Er spelen hierbij erfelijke factoren een rol, maar zeker ook leefstijl en leeftijd. Vooral in landen waar de welvaart hoog is, komt hoge bloeddruk vaak voor. Ook is bekend dat de bloedruk sterk kan variëren in een korte tijd. Om die reden is het derhalve van belang om meerdere metingen te verrichten om een patroon in de tijd te kunnen vastleggen.
De voordelen van een eigen bloeddrukmeter
Je bloeddruk is net zo belangrijk als de glucose in je bloed. Veel mensen voelen zich niet op hun gemak bij een bezoek aan een arts. Om die reden is die bloeddruk bij een dergelijk consult vaak hoger dan in de huiselijke situatie. Ook is het vaak niet mogelijk om meerdere metingen te doen bij de arts door gebrek aan tijd. Thuis kan je de tijd nemen om rustig te worden voordat je gaat meten en bestaat ook de mogelijkheid om door regelmatig te meten een patroon te zien. Hierdoor is het voor een arts ook eenvoudiger om zich een beeld te vormen van jouw bloeddruk.
Een mogelijk nadeel van het thuis meten van de bloeddruk is dat je bij afwijkende waarden te vaak zou gaan meten omdat je je ongerust gaat maken. Daardoor zal de bloeddruk juist oplopen.