Waarom is het drinkgedrag sinds de lockdown veranderd?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de lockdown enorm veel invloed heeft op onze psyche en gewoontes. Hoe komt het dat ons drinkgedrag is veranderd?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de lockdown enorm veel invloed heeft op onze psyche en gewoontes. We gedragen ons plotseling heel anders en dat is ook van invloed op mogelijke verslavingen die op de loer kunnen liggen. Zo is al bij eerdere epidemieën en pandemieën gezien dat het alcoholgebruik in dergelijke tijden enorm toeneemt. Vaak is het echte effect pas duidelijk na de crisis. Maar hoe komt het dat ook ons drinkgedrag is veranderd door de lockdown? Betekent dit dat er straks meer mensen dan ooit met een alcoholverslaving kampen door de coronacrisis?
Drinkgedrag tijdens de lockdown
Eigenlijk kan de lockdown als één groot sociologisch experiment worden beschouwd. De meesten van ons hebben nog nooit echt onder hevige restricties geleefd. Het was bijna ondenkbaar dat er ooit een avondklok zou komen of dat je niet meer zelf mocht bepalen hoe je je vrije tijd buitenshuis indeelde. Inmiddels is dit in een jaar tijd de harde realiteit geworden en er is nog steeds geen zicht op beter. Dit is niet alleen van invloed op de mentale gezondheid, maar ook op het drinkgedrag.
Rapporten binnen en buiten Nederland zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde. Circa 20 procent is meer gaan drinken, maar er is ook 20 procent die juist minder is gaan drinken. Dit heeft vooral te maken met de reden waarom men hiervoor dronk. Zo zijn we allemaal bekend met de echte gezelschapsdrinkers. Deze drinken enkel in grote groepen, op feestjes, in een restaurant of in de kroeg. Doordat dergelijke situaties het afgelopen jaar nauwelijks voor zijn gekomen, zijn zij een heel stuk minder gaan drinken.
Dan heb je echter ook nog een groep die voorheen enkel dronk als de verveling toeslag of wanneer ze na een lange week werken éindelijk thuis kwamen. Die dat ene drankje als de afsluiter van de dag zagen. Deze mensen ervaren nu plotseling veel meer verveling dan anders en werken in de meeste gevallen ook nog eens thuis. Hierdoor is het heel verleidelijk om toch naar meer weer naar de fles te grijpen. En dan ligt een alcoholverslaving helaas al snel op de loer.
Angstgevoelens
In tijden van corona worden mensen tussen de ene emotie en de andere emotie geslingerd. Hierbij spelen voor angstgevoelens een belangrijke rol. Zo maken kwetsbaren en ouderen zich voornamelijk druk om het virus. Maar er is ook een groep die zich vooral zorgen maakt om de gevolgen van de maatregelen. Wat als ik straks mijn baan verlies? Hoe moet het met alle ondernemers in de horeca of de evenementenbranche? Dit kan enorm veel zorgen en angstgevoelens opleveren.
Zij kunnen alcohol gebruiken als copingmechanismen. Om zich even wat fijner te voelen en de zorgen te laten verdwijnen. Natuurlijk is dat effect maar tijdelijk en zal je steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen. Het gevoel is alcoholafhankelijkheid.
Verborgen alcoholisten
Het gevaar van alcoholisme in de coronatijd is met name dat het minder snel herkend wordt. Normaal gesproken merkt de omgeving al snel iets en is er sprake van sociale controle. Bovendien moet je dan wel functioneren op het werk of bij sociale afspraken. Nu werk je voornamelijk uit huis (of heb je misschien zelfs wel je baan verloren) en hoef je ook niet direct bij vrienden of familie op bezoek gaan. Je kunt de hele dag thuis blijven en drinken en er is niemand die hier wat van zegt. Daardoor is de kans groot dat na de crisis plotseling duidelijk wordt dat er een hele grote groep verborgen alcoholisten bestaat. Het is dan ook belangrijk dat ook nu tijdens de coronacrisis de signalen sneller worden herkend. Hoe sneller er wordt opgetreden, hoe groter de kans is dat men volledig van de alcohol af weet te komen.
Ken of ben jij iemand waar je je zorgen over maakt? Hulp bij alcoholverslaving is ook tijdens de coronacrisis gewoon mogelijk. Maak een afspraak bij de huisarts of neem direct telefonisch of per mail contact op met een verslavingsinstelling.