Wist je dat over vitamines?
Wist je dat wetenschappers en voedingsdeskundigen dertien verschillende vitamines onderscheiden?
Je hebt vast gehoord dat vitamines natuurlijke stoffen zijn die in veel voedingsmiddelen voorkomen. Vitamines kunnen in principe niet door je lichaam zelf worden aangemaakt. Om toch voldoende binnen te krijgen, zijn we aangewezen op onze voeding. Vitamines zijn bij veel verschillende lichaamsprocessen betrokken en onontbeerlijk om gezond te kunnen leven. En wist je bij dat mensen met een van nature donkere huid wat extra Vitamine D nodig hebben? En dat mannen doorgaans meer energie verbruiken dan vrouwen, waardoor ze wat extra Vitamine B1 kunnen nemen.
Welke vitamines ken je?
De eerste vitamine die waarschijnlijk in je gedachten opkomt, is Vitamine C. Deze antioxidant vind je voornamelijk in vers fruit en verse groente. Wist je dat de meeste dieren het gewoon zelf kunnen maken? Alleen apen uit de Oude Wereld, mensapen en mensen kunnen dit niet meer. Dat is geen enkel probleem als je dagelijkse voedsel voor een groot deel uit fruit en groente bestaat. Wist je dat Vitamine D in principe wel door je lichaam wordt aangemaakt, maar vaak in onvoldoende mate? Zonlicht stimuleert de aanmaak. Kom je nooit in de zon, dan moet het echt in je voedsel zitten, om gezonde botgroei te garanderen. Wist je dat Vitamines van het B-complex vooral in dierlijk voedsel zitten?
Ben je veganist of vegetariër, dan is het essentieel dat je goed en gevarieerd eet, om geen tekorten op te lopen. Hou je van vette vis? Dan is de kans erg klein dat je ooit met een Vitamine A-tekort te maken krijgt. Een aantal vitamines lost op in water, terwijl andere vitamines voornamelijk in vette substanties voorkomen.
Krijg je altijd voldoende vitamines binnen?
Als je elke dag gevarieerd, gezond en voldoende eet en drinkt, is de kans klein dat je vitamines tekort gaat komen. Toch is het mogelijk dat je lichaam in bepaalde situaties een hogere vitaminebehoefte heeft. Als je jong bent, geldt dit uiteraard voor het groeiproces. Als je fanatiek sport en tegelijkertijd meer spiermassa kweekt, heb je extra vitamines nodig die je hierbij helpen. Ben je herstellend van ziekte, een ongeval of blessure, dan heeft je lichaam veel bouwstoffen en energie nodig om te herstellen. Bij deze processen spelen vitamines ook een belangrijke rol. Je kunt er dan voor kiezen om vitaminesupplementen in te nemen, om er zeker van te zijn dat je lichaam altijd voldoende van deze belangrijke stoffen tot zijn beschikking heeft.
Is een overdosering aan vitamines mogelijk?
Een vitaminetekort is mogelijk, maar een overdosering is ook iets om in de gaten te houden. Van Vitamine A is het mogelijk om te veel binnen te krijgen. Vooral zwangere vrouwen doen er verstandig aan dit in de gaten te houden. Als je te veel Vitamine B5 neemt, loop je de kans om diarree te krijgen. Een overdosering van Vitamine B6 kan problemen aan je zenuwstelsel veroorzaken. Neem je een extreme hoeveelheid Vitamine C, dan kunnen je nieren hierdoor overbelast raken. Bij een overdosering aan Vitamine D is het mogelijk dat kalk zich gaat afzetten in je lichaam.