Zonder moeite gezonder leven
Groentesapjes zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Deze vitamine is goed voor het immuunsysteem en beschermt tegen infecties en infectieziekten.
Veel mensen eten niet gezond genoeg. Ze hebben niet voldoende tijd om gezond en gevarieerd te eten. Als de agenda vol is dan is het verleidelijk om iets kant-en-klaar te kopen. Maar wist je dat iedereen gezonder kan leven, zonder dat dit veel moeite of tijd hoeft te kosten. We geven je in de artikel de beste tips.
Tip 1: sla eens een maaltijd over
Soms wordt gedacht dat we minimaal 3 maal per dag moeten eten. Maar dit is helemaal niet het geval. Als oermens hadden we geen supermarkten en waren we afhankelijk van het slagen van de jacht om te kunnen eten. Ons lichaam is ingericht om een periode van schaarste te overleven. We kunnen makkelijk enkele weken zonder voedsel, zolang we maar voldoende drinken. Een maaltijd overslaan is dan ook geen enkel probleem.
Intermittent fasting is een methode die gebruikt wordt om af te vallen. Het is het afwisselen van vastenperioden met perioden waarin je mag eten. Een populaire vorm is het 16/8 dieet waarbij je 16 uur niets eet waarna je een venster van 8 uur hebt waar binnen je mag eten. Een andere populaire vorm van intermittent fasting is een maaltijd overslaan als je weinig tijd hebt om te eten. Als je moet overwerken bijvoorbeeld.
Uit onderzoeken blijkt dat intermittent fasting gezondheidsvoordelen heeft. Het geeft het spijsverteringssysteem wat rust zodat het aan de slag kan met het opruimen van afvalstoffen. Niet voor niets wordt een detoxkuur altijd gestart met een vastendag. De lever is belast met het wegwerken van afvalstoffen. Maar omdat onze lever altijd zo druk is met de spijsvertering komt het niet altijd toe aan het wegwerken van afvalstoffen. Deze worden dan opgeslagen in het vetweefsel. Door te vasten ontlast je de lever en kan het de opgeslagen afvalstoffen gaan afvoeren.
Tip 2: drink groentesap
Heb je het druk dan kan je in korte tijd - en zonder daar moeite voor te doen - je vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen aanvullen met groentesap. Groentesap maak je met behulp van een slowjuicer of sapcentrifuge. Dit is kost helaas best veel tijd maar je doet je gezondheid er een grote dienst mee. Heb je geen tijd om een voorraadje groentesap aan te leggen dan kan je deze ook gewoon bestellen. De groentesapjes worden dan netjes bij je thuis bezorgd, ingevroren en al. De sapjes kan je in de vriezer bewaren en een dag voor consumptie in de koelkast laten ontdooien. De sapjes zitten in handige flesjes waarin één portie zit. Je kunt deze thuis opdrinken maar ze zijn ook handig om mee te nemen voor onderweg of voor op kantoor.
Voor het maken van één flesje groentesap wordt wel 250 gram groenten gebruikt. De hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die je met één flesje binnen krijgt staat dan ook gelijk aan die van het eten van 250 gram groenten. Met cold press technieken wordt met grote kracht al het vocht uit de groenten geperst. In het vocht zitten alle voedingsstoffen opgeslagen en komen zodoende in je sapje terecht.
Groentesapjes zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Deze vitamine is goed voor het immuunsysteem en beschermt tegen infecties en infectieziekten. Groentesap is ook rijk aan kalium. Dit mineraal reguleert de bloeddruk en draagt bij aan een gezonde bloeddruk.
Tip 3: beweeg meer
Beweging is belangrijk maar veel mensen hebben tegenwoordig een zittend beroep. Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd, zo slecht is het om heel de dag stil te zitten. Voor de gezondheid is het goed om meer te bewegen. Ook als je geen tijd hebt om te gaan trainen kan je meer bewegen. Zo kan je gebruik maken van een zit-sta-bureau. Een zit-sta-bureau kan je automatisch omhoog laten komen zodat je staand kan werken. Je kunt het zitten en staan dan met elkaar afwisselen.
Je hebt ook bureaufietsen. Dit zijn een soort hometrainers die je als bureaustoel kunt gebruiken. Terwijl je op de computer aan het werk bent kan je rustig fietsen om zo de bloedsomloop opgang te houden. Dit helpt je tevens om de concentratie vast te houden.
Je kunt ook op andere momenten zorgen voor meer beweging. Zo kan je vaker even naar een collega toe lopen als je een vraag hebt, in plaats van een mailtje te sturen. Of de trap te pakken in plaats van de lift. En misschien kan je de fiets naar kantoor pakken in plaats van de auto. Is het fietsen te ver dan is een elektrische fiets misschien een uitkomst.
Tip 4: neem gezonde tussendoortjes mee
Tussendoortjes zijn vaak nodig om de tijd tussen de lunch en het avondeten te overbruggen. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat veel tussendoortjes ongezond zijn. Zo zijn koeken rijk aan toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetzuren. Dit ondanks het gezonde imago van de granen waarvan ze gemaakt zijn. Het is beter om onbewerkte voedingsmiddelen te eten als tussendoortje. Deze bevatten meer voedingsstoffen en houden de bloedsuikerspiegel beter stabiel. Gezonde tussendoortjes die je makkelijk mee kunt nemen zijn:
- Banaan
- Appel
- Komkommer
- Paprika
- Bleekselderij
- Cherrytomaatjes
- Radijs
- Worteltjes
- Aardbeien
- Druiven
- Amandelen
- Walnoten
- Hazelnoten
- Gojibessen
- Dadels
- Inca bessen
- Pure chocolade
- Plakjes kipfilet
- Blikje groentesoep
- Rijstwafels
Door de bloedsuikerspiegel stabiel te houden blijf je beter in je energie zitten. Als we iets eten met toegevoegde suikers dan stijgt de bloedsuikerspiegel snel. Het lichaam gaat vervolgens veel insuline aanmaken waardoor de bloedsuikerspiegel weer snel daalt. Deze daling schiet dan, door de grote hoeveelheid insuline, te ver door en de bloedsuikerspiegel wordt te laag. Door de lage bloedsuikerspiegel gaan we ons moe voelen. Het is daarom veel beter om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden door onbewerkte voedingsmiddelen te eten.