ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864">Amerikaanse organisatie van diëtisten schrijft dat een eetpatroon zonder vlees en zelfs geheel zonder dierlijke producten gezond is voor mensen van alle leeftijden -inclusief zwangere vrouwen, jonge kinderen en topsporters- en gezondheidsvoordelen kan opleveren ten opzichte van een standaard dieet. Ook in Nederland klinkt het wetenschappelijke geluid dat veganisten meestal gezonder zijn dan vleeseters: “Wij doen in het VU veel onderzoek onder de Amsterdamse bevolking. Zij krijgen echt te weinig vitaminen, mineralen en vezels binnen en te veel suiker en vet. Als we gaan vergelijken, zie je dat veganisten op bijna alle punten beter scoren.” vertelde Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, vorig jaar aan de Volkskrant.
Sporten zonder vlees, kwark en eieren?
In februari voerde Stichting Even Geen Vlees een campagne met vegan sporters. Hoewel ze stopten met vlees en dierlijke producten voor de dieren of het milieu, merkten ze allemaal dat een ‘whole foods’ plantaardig eetpatroon leidt tot sneller herstel en betere prestaties. Zo is Sanne Visser in december vorig jaar Nederlands kampioen powerlifting geworden op een 100% plantaardig voedingspatroon. Wat eten vegan sporters? Bonen, linzen, tofu, tempeh, groenten, volkoren granen, fruit, noten en plantaardige eiwitsupplementen zoals die van OrangeFit en Silverback Protein. Meer lezen over de vegan sporters die meededen aan de campagne? Kijk dan op de website van Even Geen Vlees.
Hoe zit het met eiwitten en vitamine B12, D3 en Omega 3?
De Nederlandse Gezondheidsraad schrijft in een rapport over goede voeding dat je alle essentiële aminozuren/eiwitten die in vlees zitten ook kan binnenkrijgen door regelmatig peulvruchten te eten, dus bonen, linzen, kikkererwten, maar ook tofu en tempeh. B12 moet je als veganist of vegetariër echter supplementeren. Melk en eieren bevatten ook B12, maar moeten in vrij grote hoeveelheden genuttigd worden om genoeg te leveren en dat is niet aan te raden in verband met cholesterol, transvet en verzadigd vet (het Voedingscentrum raadt aan om niet meer dan drie eieren per week te eten). D3-supplementen zijn daarnaast handig voor elke Nederlander (vleeseter of veganist), omdat de meesten van ons weinig zonlicht krijgen en D3 helpt bij de opname van calcium (bijvoorbeeld uit groenten, noten en peulvruchten). Omega 3 is belangrijk voor de hersenen en hart- en bloedvaten, hiervoor kan je dagelijks een algensupplement nemen. Daarnaast zit Omega 3 in lijnzaad, hiervan kan je dagelijks één à twee eetlepels (gebroken of gemalen) door een smoothie, havermout, salade of eiwitshake doen.
Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.