Kracht van kruiden
Graag wil Kruidenheks Yvonne jou kennis laten maken met de kracht van de natuur en dan met name de geneeskrachtige kruiden die van nature in ons land voorkomen. De kennis van de kruiden die om ons heen groeien is een beetje op de achtergrond geraakt, veel mensen weten niet meer hoe ze kruiden kunnen gebruiken als simpele huismiddeltjes.
Oude kruidenkennis opnieuw beleven...
De kennis van de kruiden die om ons heen groeien is een beetje op de achtergrond geraakt, veel mensen weten niet meer hoe ze kruiden kunnen gebruiken als simpele huismiddeltjes. Middeltjes die vaak voorhanden zijn en vaak niets tot heel weinig kosten. Op welke manier je kruiden wilt gebruiken is ontzettend veelzijdig, je kunt kruiden; drogen, vijzelen, etherische olie uithalen, thee van maken en nog veel meer. De kracht van Kruiden zit verscholen in het simpele gebruik en de kennis om de juiste kruiden voor de juiste kwaaltjes/problemen in te zetten.
Kracht van kruiden
Elke maand zal Kruidenheks Yvonne een kruid onder de loep leggen, waarbij ze uitleg geeft over het kruid, hoe je eraan kunt komen en waar je het voor kunt gebruiken. Deze maand is dat de jeneverbes, voor velen een bekend kruid dat je in de zuurkool verwerkt, maar dat er achter dit bijzondere besje veel meer schuilt dan alleen een smaakmaker, kun je in dit artikel lezen.
Jeneverbes – Juniperus communis
Een van de weinige coniferen die van nature voorkomt in de Benelux. De naam jeneverbes is een verbastering van het Latijnse Juniperus dat is samengesteld uit 'junior' = 'de jongere' en 'parere' = 'verschijnen'. Dit slaat op de jonge vruchten die reeds verschijnen voordat de rijpere vruchten zijn afgevallen. De drank jenever dankt zijn naam aan deze plant. De kegelbessen worden in het geestrijke vocht verwerkt. (bron: wikipedia)
Geneeskrachtige eigenschappen van de Jeneverbes
De Jeneverbes bevat veel geneeskrachtige stoffen, o.a. etherische oliën pineen en terpineen. Deze zijn sterk urinedrijvend en bevorderen de doorbloeding van slijmvliezen. Het voert slijm en vuil af en bij kriebelhoest kan het kauwen op jeneverbessen de hoest verzachten. Tevens kan het beschermen tegen besmettelijke ziektes en infecties. Ook voor weinig eetlust is jeneverbes aan te bevelen, het stimuleert de aanmaak van gal en wekt daarmee de eetlust op. Ook stimuleert jeneverbes de doorbloeding en is hiermee een uitstekend hulpmiddel bij klachten die veroorzaakt worden door een slechte doorbloeding, zoals bijv. winterhanden en voeten maar ook bij menstruatieklachten. Door de prikkelende werking van jeneverbes worden urinezuren uitgedreven wat het dan ook een goed middel maakt bij allerlei jicht en reumatische klachten.
21 daagse jeneverbes reinigingskuur (Kneipp methode)
Begin met de inname van 1 besje per dag op de nuchtere maag, het besje goed en langzaam kauwen. Met 1 is dat nog niet zo’n probleem. Dit bouw je op tot 11 besjes per dag en vervolgens weer afbouwen naar 1 besje per dag. Tijdens de kuur is het aan te bevelen om per dag in ieder geval 1 liter water (extra) te drinken. De kuur werkt reinigend op het darmstelsel en is bloedzuiverend. Tevens is het sterk diuretisch (urinedrijvend) en het bevordert de darmperistaltiek. Het werkt ook infectie werend op de urinewegen en helpt nierstenen te voorkomen. Mensen die veel last hebben van hoesten in de winter kunnen de besjes ook gebruiken om luchtweginfectie tegen te gaan. Tevens kan het bloedsuikerspiegel verlagend werken. Veel plezier en gezondheid met de kuur!
Let op! Mensen met nierproblemen en zwangere vrouwen en kinderen wordt het afgeraden deze kuur te volgen! Tevens is het niet geschikt voor mensen met gevoelige slijmvliezen. De kuur echter niet langer dan 3 weken gebruiken en mocht je eventueel nog een kuur willen doen dan dient daar minimaal 3 maanden tussen te zitten. De jeneverbes is in Nederland beschermd en de besjes mogen niet in het wild worden geplukt, wil je de kuur volgen, koop de besjes dan bij een reformwinkel. Voor de kuur heb je ca 50 gram besjes nodig.
Heks & Kruid – www.heksenkruid.info