Anekdotisch bewijs
De statistieken vloeren met een persoonlijk voorbeeld, noemen we anekdotisch bewijs. Honderd jaar oud worden en roken als een ketter!
Anekdotisch bewijs...
Wie gelooft in volkswijsheden en persoonlijke ervaringen houdt leefstijlbeleiders en andere coaches op afstand: "Jij zegt wel dat dat zo is, ik geloof er niks van... en ik heb er bewijs van. Een aantal voorbeelden:
- Ze zeggen dat roken slecht voor je is. Mijn opa die zijn hele leven rookte werd honderd => betekenis: roken is dus niet (zo) schadelijk
- Hij heeft nooit gerookt en toch longkanker => betekenis: er is geen causaal verband tussen roken en longkanker
- De buurvrouw waarmee ik donderdagochtend altijd een borreltje drink, heeft borstkanker.. ja het kan dus iedereen gebeuren => betekenis: er is geen causaal verband tussen alcohol en borstkanker
- Van de een op de andere dag- had zij suikerziekte => betekenis: er is geen oorzaak van suikerziekte
- 17 jaar, kerngezond en toch Covid19 => betekenis: Covid heeft niks met gezond leven te maken
Mangementgoeroe S. Covey (geen familie van Covid) roept in zijn boek "De 7 eigenschappen van effectief leiderschap" mensen op aannames in te ruilen voor principes. Met andere woorden: baseer je uitspraken op statistieken en aangetoonde verbanden en verhef niet jouw persoonlijke ervaring/aanname tot wetmatigheid, het zaaien van twijfel of onderuit halen van een leefstijlaanpak.
Nul risico, bestaat niet!
- Is het risico op het krijgen van een ziekte nul: nee.
- Vervalt daarmee elk verband tussen leefstijl en ziekte: nee.
- Is gezondheid hetzelfde als 'er goed uitzien': nee.
- Kunnen we statistieken met leefstijlinterventies omlaag krijgen: ja.
Het krijgen van een ziekte is meestal vermijdbaar. Leefstijl doet ertoe. De zorg -ook zonder coronapatiënten- is overbelast door leefstijlpatiënten. Wie geen tijd maakt voor gezondheid moet -eerder vroeg dan laat- tijd maken om ziek te zijn. Maak werk van uw gezondheid!