Baan kwijt? Re-integreren doe je zo
Nieuw toekomstperspectief zet de boel vaak weer in beweging bij werknemer en werkgever. Zelfs een klein stipje aan de de horizon, zoals een stage.
“Als re-integratieadviseur is het mijn doel om samen met de werknemer een passende functie te vinden”, vertelt Lucinda Beemster, re-integratieadviseur bij Experix.
Bij een re-integratietraject is specifieke kennis nodig. Iedere situatie is anders en iedere situatie vergt een persoonlijke benadering. Hoe pak je re-integratie goed aan? Welke verplichtingen komen erbij kijken voor zowel werkgever als werknemer? “Een werknemer meldt zich ziek, hoe zit het met de verplichtingen van de Wet Verbetering Poortwachter?
Werkgever en werknemer hebben verplichtingen bij herstel en re-integratie”, aldus Lucinda. Haar expertise als re-integratieadviseur is het begeleiden van werknemers die moeten re-integreren in het tweede spoor. Een tweede spoor re-integratietraject wordt meestal ingezet rond het eerste ziektejaar. Dan wordt er op zoek gegaan naar een aangepaste of nieuwe functie voor de werknemer. Een traject bestaat veelal uit een sollicitatietraining, wekelijkse en contactmomenten en maandelijkse voortgangsgesprekken. Als re-integratieadviseur geeft Lucinda advies aan de werkgever over hoe het traject het beste kan worden ingevuld. Denk aan trainingen, een werkervaringsplek, tests en eventueel scholing. Ook bedrijven de mogelijkheden en voordelen uitleggen van het in dienst nemen van een werknemer die reïntegreert in het tweede spoor hoort bij haar taak.
Zieke werknemers komen soms in een schemergebied terecht
Dit brengt hen van een zekere situatie naar een veelal onzekere (arbeids)toekomst.“De mens is nu eenmaal een gewoontedier en veranderingen zijn meestal niet zijn sterkste kant”, laat adviseur Monique van der Does weten. Nieuw toekomstperspectief zet de boel vaak weer in beweging bij werknemer en werkgever. Zelfs een klein stipje aan de de horizon, zoals een stage of sollicitatiegesprek haalt het beste in een zieke werknemer naar boven. De re-integratieperiode is meestal een vervelende tijd waarbij veel komt kijken. Werkgevers moeten een goed dossier opbouwen voor het UWV. Om de werknemer na het einde van de wachttijd niet in het ongewisse te laten, is nazorg een vereiste. Alle betrokken kunnen in deze periode om advies vragen over hoe het nu verder moet. Volgens re-integratieadviseur Monique is de bewust gekozen persoonlijke aanpak van Experix de sleutel tot succes. Deze persoonlijke begeleiding brengt haar naar allerlei plekken in Nederland. Op elke plek wacht weer een nieuw verhaal, een nieuwe verwachting, een nieuwe uitdaging. Het persoonlijke is juist wat Monique zo trekt aan haar functie: “De mens achter de zieke werknemer maakt elk traject tot iets unieks”.
Weet u nog niet precies hoe u een re-integratietraject goed doorstaat?
Kijk dan even op de website van Experix. Wij bieden u een re-integratietraject aan in vier verschillende fases. Zowel werkgever als werknemer krijgen volledige ondersteuning. Met 17 vestigingen in het land is er altijd een vestiging in uw buurt.