Dit zijn de belangrijkste voedingssupplementen om te nemen
Veel Nederlanders hebben flinke tekorten aan bijvoorbeeld vitamine D, omega’s en magnesium. Dat komt vooral omdat we te weinig buiten zijn, onvoldoende vis eten
Helaas bevat onze voeding lang niet meer alles wat we nodig hebben. En ook al eten we redelijk gezond, dan nog ontstaan er vaak tekorten. Dat is geen fabeltje, maar is ook via onderzoek bewezen. Veel Nederlanders hebben flinke tekorten aan bijvoorbeeld vitamine D, omega’s en magnesium. Dat komt vooral omdat we te weinig buiten zijn, onvoldoende vis eten en een verkeerd voedingspatroon en te veel stress hebben. Volgens NRC Handelsblad heeft maar liefst 60% van de Nederlanders een vitamine D tekort. Deze vitamine is cruciaal voor een goede weerstand. Zeer belangrijk dus om deze tekorten aan te vullen (vooral in de winter). We zetten de belangrijkste vitamine-tekorten plus de oorzaken even voor je op een rij. Zo weet je wat je eventueel moet aanvullen en waarom.
Vitamine D tekort
Veel Nederlanders hebben een vitamine D tekort, in totaal maar liefst rond de 60%. Dit percentage ligt daarbij in de winter en in de steden hoger, dan in de zomer en op het platteland. Vitamine D wordt door je lichaam aangemaakt wanneer je in de zon zit of buiten bent. Het is cruciaal voor een goed functionerend immuunsysteem. Kom je weinig buiten? Dan kun je er vanuit gaan dat ook jij tot dit hoge percentage met een tekort behoort. Vul dit daarom in de winter zeker aan en kies voor een natuurlijke variant, liefst ook in vloeibare vorm.
Calcium
Wanneer je ouder wordt, dan kan een tekort aan calcium leiden tot botafbraak of zelfs osteoporose. Dit is vaak ook de reden waarom ouderen vaak hun heup breken wanneer ze vallen. Vaak is een heupoperatie dan onontkoombaar. Volgens de Gezondheidsraad hebben we 950 milligram calcium per dag nodig. Dat komt overeen met 4 tot 5 glazen melk (of veel groene groente eten). Mensen met bot- en gewrichtsklachten hebben veel baat bij haaienkraakbeenpillen. Vaak kun je daarmee bijvoorbeeld een knieoperatie veel langer uitstellen.
Vitamine B12 tekort
Ook hebben veel mensen een vitamine B12 tekort. Dit kan komen door te weinig inname van dierlijke producten of een verstoorde darmhuishouding. Je kunt een vitamine B12 tekort laten meten door de huisarts via een bloedonderzoek. Met een injectie of eventueel zuigtabletten vul je dit tekort snel weer aan.
Magnesium
Veel Nederlanders hebben ook een magnesiumtekort. De oorzaak is vaak een te eiwitrijk dieet gecombineerd met alcohol, suiker en stress. En ook wanneer je ziek bent geweest of bij vermoeidheid kan magnesium goed helpen. Kies bij voorkeur voor een natuurlijke soort magnesium. Deze wordt direct opgenomen in je lichaam. Ook celzouten zijn een aanrader, want deze worden supersnel opgenomen door je lichaam.
Omega’s
We eten te weinig vis en teveel bewerkt vlees en gefrituurde producten. Dit leidt tot een tekort aan de omega’s 3 en 6. Ook de verhouding waarin we omega 6 binnen en omega 3 binnen krijgen klopt niet. In het ideale geval ligt deze voor omega 6 en 3 tussen de 5:1 en 1:1. Vis is vaak vervuild en daarom geen goed idee om te eten. In dit geval biedt een omega 3 en 6 supplement een goede uitkomst.
Tip: ga niet zomaar supplementen slikken, maar bekijk eerst of er wel echt sprake is van een tekort (of zou kunnen zijn). Een natuurgeneeskundige kan eventueel dit voor je meten en de huisarts kan een vitamine B12 tekort vaststellen.