Een gezonde zithouding is essentieel voor een gezond lichaam
Veel mensen staan er niet bij stil, maar zitten is een bezigheid waarmee we onze rug zwaar belasten.
Sterker nog, het is voor onze rug een grotere belasting dan rechtop staan, wandelen of zelfs intensief sporten. Het probleem zit hem juist in het langdurige stilzitten en de houding die we daarbij aannemen. Tijdens het zitten kantelen we ons bekken en daardoor komt de onderrug veelal bol te staan, met als gevolg dat we onze spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven in hoge mate belasten.
Niet voor niets wordt het belang van ergonomisch zitcomfort op de werkplek zo vaak benadrukt. Maar ook thuis voor de televisie brengen we heel wat uren door, dus ook daar is het belangrijk om de zithouding voldoende aandacht te geven. Sowieso is het belangrijk om het zitten regelmatig te onderbreken, bij voorkeur elk kwartier. Sta op uit je stoel, loop een rondje door de ruimte en rek je zo nu en dan even goed uit. Zorg er bovendien voor dat je zit op een stoel die goed past bij je lichaam. Zit je aan een bureau? Zorg er dan voor dat het werkblad op de juiste hoogte staat, zodat alles goed in balans is. Ook het beeldscherm moet op de juiste hoogte staan, zodat je zithouding niet geforceerd wordt.
Bij voorkeur maak je gebruik van een volledig verstelbare stoel. Dat wil zeggen dat zowel de zithoogte als de stand van de rugsteun en de hoogte van de armleuningen ingesteld kan worden. Heb je die niet? Dan kun je er met wat simpele trucjes voor zorgen dat je comfortabel en gezond zit. Is de stoel iets te laag? Ga dan op een kussentje zitten. Biedt de stoel onvoldoende steun aan de onderrug? Leg dan een opgerolde handdoek achter je onderrug, tegen de rugleuning van de stoel aan. Kun je met je voeten de grond niet raken? Zet dan een kleine voetensteun neer, om je voeten op te laten rusten.