Fouten in de zorg: welke worden veel gemaakt?

We zijn allemaal menselijk en dat geldt ook voor artsen en verpleegkundigen. In de zorg kan elke kleine fout grote gevolgen hebben.

Dat is natuurlijk heel anders dan een foutje maken achter een bureau. Maar dat betekent niet dat je aan jezelf moet gaan twijfelen. Als verpleegkundige heb je een belangrijke taak; jouw handelingen hebben direct invloed op je patiënten. Denk aan het geven van insuline, het transfuseren van bloed of het verzorgen van wonden. Het is serieuze kost, maar jij bent opgeleid om dit zorgvuldig en bekwaam te doen. Maar welke fouten worden nu regelmatig gemaakt in de zorg? Wellicht handig om te weten, zodat je er op kunt letten!

Medicatiefouten

Medicatiefouten zijn een van de grootste en meest serieuze missers in de zorg en leiden elke dag wereldwijd tot ongelukken, waaronder zelfs sterfgevallen en verwondingen. Dit komt vaak door een mix van problemen: slechte communicatie tussen zorgverleners, het verkeerd lezen van recepten, of het verwisselen van medicijnen die qua naam op elkaar lijken. Soms dienen verpleegkundigen per ongeluk een verkeerde dosis toe of kennen ze de effecten van een medicijn niet goed. Als nieuwe verpleegkundige is het daarom echt verstandig om altijd dubbel te checken welke medicijnen je geeft, de protocollen strak te volgen en bij twijfel altijd even een collega of handboek te raadplegen. Met het juiste risicomanagement zorg en een goed overleg met artsen en apothekers kunnen een hoop problemen voorkomen worden.

Documentatiefouten

Goede documentatie is gewoon nodig in de zorg en daarvoor heb je bijvoorbeeld een kwaliteitsmanagementsysteem zorg. Als informatie over patiënten niet precies wordt bijgehouden, kan dit leiden tot verkeerde beslissingen met mogelijk schadelijke gevolgen. Denk aan missende of verkeerde gegevens over de gezondheidstoestand van een patiënt, uitgevoerde behandelingen of reacties op medicijnen. Het is vooral belangrijk voor nieuwe verpleegkundigen om heel zorgvuldig te zijn met medische dossiers. Dit betekent dat je niet alleen formulieren correct invult, maar ook regelmatig controleert of alle informatie klopt en actueel is. Zo zorg je ervoor dat elke verpleegkundige die de zorg voor een patiënt overneemt, meteen over de juiste en volledige informatie beschikt.

Infecties

Ziekenhuisinfecties zijn ook een ernstig probleem in de zorg en leiden elk jaar tot duizenden sterfgevallen (vooral in de Verenigde Staten). Dit is tragisch voor zowel de patiënten als hun families en het brengt ook hoge extra kosten met zich mee voor de gezondheidszorg. Hoewel het in theorie simpel lijkt om infecties te voorkomen met goede hygiëne en strikte naleving van protocollen, blijkt dit in de praktijk vaak complex. Het is vooral belangrijk voor nieuwe verpleegkundigen om heel alert te zijn op details, zoals het steeds opnieuw desinfecteren van hun handen en oppervlakten, het correct dragen van beschermende kleding en materialen, en het snel melden van mogelijke infectiesymptomen bij patiënten. Elke infectie die we voorkomen, betekent winst voor zowel de patiënt als de zorginstelling.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.