Glutenvrije appelcake van de plaat

Deze glutenvrije appelcake is ideaal voor een verjaardag, gelegenheid of gezellige weekenddag.

Wat een plaatje is deze cake hè? En ook nog eens lekker. Dit gebak is ideaal voor een verjaardag, gelegenheid of gezellige weekenddag. Kinderen gaan er niet van stuiteren en wij krijgen er geen enorme dip van. Dit door de toevoeging van veel eiwitten en goede vetten waardoor de bloedsuikerspiegel niet al te heftig zal pieken (in tegenstelling tot baksels met regulier geraffineerd wit meel en geraffineerd suiker). Dit gebak is mooi in balans en bevat een heleboel voedingsstoffen. Zo is snoepen echt lekker.

Ingrediënten

  • 2 grote appels
  • 125g (volkoren) boekweitmeel
  • 125 amandelmeel
  • 125g gram boter (kamertemperatuur)
  • 3 eieren, dooier gescheiden van de witten (beide nodig)
  • 1 tl koekkruiden snufje zout
  • 135g kokosbloesemsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl vanilla extract
  • 2 tot 3 handjes hazelnoten, grof gehakt.
  • Kokosrasp ter garnering
01

Verwarm de oven voor op 180C.

Rasp een van de appels en rasp tot grove snippers. De andere appel laat je ongeschild, snijd deze in dunne plakken, ongeveer 1-2mm dik. Bewaar de appels in twee aparte kommetjes. Pers de citroen uit boven de bakjes met appel en zorg dat alle appels bedekt zijn met sap. 

02

Meng met een handmixer de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg de eidooiers en vanille extract toe. Mix het flink tot romig en luchtig. Voeg nu, lepeltje voor lepeltje, de boekweitmeel, amandelmeel, kruiden en het bakpoeder toe. Mix op de zachtste stand terwijl je geleidelijk alles door elkaar mengt.

03

Maak de haken van de mixer schoon en droog ze goed af. Gebruik een hoge (niet te brede) kom om de eiwitten op te kloppen. Zorg dat de kom goed schoon en droog is. Klop de eiwitten met een snufje zout, met de handmixer (hoge stand) tot pieken. Schep het eiwit voorzichtig met een spatel door de rest van het cake-mengsel. Gebruik de mixer hier niet voor, dan sla je de lucht eruit. Voeg op het laatst de gehakte hazelnoten en geraspte appel toe en meng door elkaar. 

Vet een klein/middelgroot metalen bakblik in. Schep het cakebeslag in de vorm. Zorg dat de cake niet te dun uitgesmeerd is. Als je bakblik te groot is, kun je het verkleinen door een muurtje van aluminiumfolie te creëren. Is het cakebeslag goed verdeeld? Decoreer de bovenkant dan met de plakjes appel. 

Bak de cake gedurende 40 minuten. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat de cake afkoelen en bestrooi met wat kokosrasp als versiering.

Kijk voor meer lekkere recepten op www.amberalbarda.nl

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.