Help…! Ik wil van mijn kater af…!

Help…! Ik wil van mijn kater af…! Je hebt een leuke avond gehad met wat vrienden of bekenden. Het was erg gezellig, maar de drankjes waren ook wel erg lekker.

Misschien wel iets te lekker…? Je hebt te veel alcohol ingenomen en nu moet je de consequenties onder ogen zien. Je hebt een kater, zoals men dat noemt. En daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Laten we beginnen bij de vraag waarom we ons eigenlijk zo beroerd voelen na overmatige alcoholconsumptie. Twee bestanddelen van alcohol spelen hierbij een belangrijke rol. Op de eerste plaats is dat ethanol, de stof die ons dronken maakt. Onze spieren verslappen, we verliezen onze remmingen, enzovoort. Dat is het effect van de ethanol op (onder meer) onze hersenen. Tegelijk is er de stof methanol, die op zichzelf nog niet eens de veroorzaker van de problemen is, maar die resulteert in een gifstof tijdens het afbreekproces. Dat proces voltrekt zich in de lever, waar ethanol als methanol door enzymen wordt afgebroken. Het afbreken van ethanol gaat veel sneller dan het afbreken van methanol. Zodra de ethanol allemaal is afgebroken, richten de enzymen zich dus met dubbele kracht op het methanol, waardoor het afbraakproces van die stof sneller verloopt. Daarmee stijgt ook in hoger tempo de hoeveelheid gifstoffen. Zo neemt de concentratie van gifstoffen in je lichaam dus in hoog tempo doe en dat leidt tot dat vervelende gevoel dat wij een kater noemen. Volgens sommige mensen maakt het niet uit welke drankjes je nuttigt, maar dat is een misvatting. Het methanolgehalte verschilt namelijk per alcoholische drank behoorlijk. Daardoor is het goed mogelijk dat je van het ene drankje een redelijke hoeveelheid kunt nuttigen zonder last te hebben van een kater, terwijl bij een ander drankje een geringe hoeveelheid al voldoende is. Los van het feit dat alcohol je dronken maakt, doet het nog iets anders met je. Het droogt ook je lichaam uit, doordat het vocht onttrekt. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je vaker naar het toilet moet wanneer je wat glazen alcohol op hebt. Dat komt omdat er extra vocht uit het lichaam wordt vrijgemaakt om urine te produceren. Daarmee kunnen immers de afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Ga je alcohol drinken, dan weet je dus dat je extra vocht nodig hebt om dat te compenseren. Drink daarom bij voorkeur de hele avond door water, zodat je dorst voorkomt. Het effect van uitdroging door alcohol is immers dorst, met als gevolg dat je meer wilt gaan drinken. Water voorkomt dat je dorst krijgt en gaat tegelijk de uitdroging tegen.

Eenmaal thuisgekomen, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk je bed in.

Toch is het verstandig om eerst nog even flink wat water te drinken. In elk geval een flink glas vol, maar beter is het om even te tellen hoeveel drankjes je op hebt. Probeer net zoveel glazen water te drinken, verminderd met het aantal glazen water dat je eventueel in de loop van de avond al dronk. Wat ook kan helpen is aan het eind van je avondje stappen, voordat je naar huis toe gaat, eerst nog een sportdrankje te nuttigen met druivensuiker en zouten. En een goede voorbereiding is natuurlijk ook essentieel. Het is niet verstandig om alcohol te nuttigen als je niets gegeten hebt, omdat de alcohol dan sneller in je bloedbaan komt. Wanneer je maag een maaltijd te verwerken heeft, wordt de opname van alcohol daardoor vertraagd. Je kunt dan meer hebben, voordat de effecten merkbaar zijn. Even een bodempje leggen, dus. Verder is het goed om te weten dat de donkere dranken (rode wijn, cognac, whisky, rum) meer methanol bevatten. Drink je whisky, dan krijg je vier keer zoveel methanol binnen als bij wodka.

En dan de volgende dag…!

Kopje koffie…? Nee, doe maar niet…! Koffie heeft namelijk, net als alcohol, een uitdrogend effect op je lichaam. Dat helpt je dus van de regen in de drup. Het is beter om een kopje thee te nemen, maar nog beter is een glas water. En hoe gek het ook klinkt, een biertje kan ook wat verlichting geven. Hou het dan wel bij één biertje, dat ertoe dient om het afbreken van methanol af te remmen. Daardoor daalt de concentratie gifstoffen weer naar een wat acceptabeler niveau. Let ook op je ontbijt, dat moet vooral niet te vet zijn. Het is verleidelijk om allerlei ongezonde dingen te gaan eten, als je een kater hebt. Verstandig is het echter allerminst. Zet liever yoghurt of vers fruit op het menu. Probeer daarnaast zoveel mogelijk rust te nemen. Mogelijk heb je al slaap tekort gehad, door je avondje uit. Blijf thuis en ga niet sporten, want daardoor belast je het lichaam en wordt het afbreken van de gifstoffen vertraagd. Een wandeling kan wel helpen, de frisse lucht zal je goed doen. Wil je weten hoeveel alcohol een bepaalde drank bevat…? Bekijk dan de handige tabel op de website van verslavingsexpert Jellinek: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-alcohol-bevat-een-glas-bier-wijn-of-sterke-drank.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.