Hoe gezond is werken eigenlijk?
Ons geestelijk welbehagen heeft baat bij een baan die ons voldoening geeft. Dit zijn allemaal positieve effecten die aan werken toegeschreven kunnen worden.
In de Nederlandse samenleving is het de bedoeling dat iedereen werkt. Daarmee kunnen we geld verdienen om in ons eigen levensonderhoud te voorzien en kunnen we via de belastingen meebetalen aan zaken die door de overheid worden geregeld in het kader van het algemeen nut. Mensen die werk weigeren, hoeven tegenwoordig niet te rekenen op een uitkering. Een uitkering is in veel gevallen gekoppeld aan een sollicitatieplicht, zodat men op korte termijn weer aan de slag kan gaan. Ook moeten we steeds langer doorwerken voordat we van onze rust mogen genieten. De pensioengerechtigde leeftijd is verhoogd, zodat het werkende deel der natie voldoende geld bijeen brengt om de extra uitkeringskosten door de vergrijzing te kunnen opvangen. Bij dit alles is de vraag gerechtvaardigd of werken eigenlijk wel zo gezond is.
In het algemeen geldt dat bewegen gezond is
Werken houdt je veelal in beweging en dus kun je op basis van dit gegeven concluderen dat werken vaak gezond is. Ook zorgt werken er in veel gevallen voor dat je in contact komt met andere mensen. Die sociale contacten zijn belangrijk voor ons, dus ook dat is een argument om werken als een gezonde bezigheid te beschouwen. Daarnaast geeft werken in de meeste gevallen een bepaalde mate van voldoening of trots en ook daar vaart onze gezondheid wel bij. Het bezorgt ons een bepaalde status, omdat we ergens in uitblinken. Ons geestelijk welbehagen heeft baat bij een baan die ons voldoening geeft. Dit zijn allemaal positieve effecten die aan werken toegeschreven kunnen worden. Maar werken kan ook een sleur worden, tot stress leiden en bij slechte arbeidsomstandigheden kan er zelfs sprake zijn van lichamelijke problemen. Kortom, het hebben van een baan is absoluut geen garantie voor een betere gezondheid. Weliswaar is het aantal zieken onder de werklozen hoger dan onder de werkende medemens, maar daarbij kun je in veel gevallen oorzaak en gevolg omdraaien. Anders gezegd, mensen die vaak of chronisch ziek zijn, hebben meestal meer moeite om een baan te vinden of te behouden. Dat geeft een vertekend beeld bij het vinden van een antwoord op de vraag of het hebben van een baan bijdraagt aan de gezondheid van de mens. Het hangt er ook nog vanaf hoeveel uren iemand werkt, want iemand die meer dan veertig uur per week op zijn werk doorbrengt, is niet per definitie productiever dan iemand die veertig uur als maximum hanteert. Het is de kunst om efficiënt te werken, zodat je op de juiste momenten piekt en daardoor meer gedaan krijgt in dezelfde hoeveelheid tijd.
Dat laatste geldt overigens niet voor elke baan
Soms kun je werk efficiënter doen, maar lang niet voor elke beroepsgroep is dat mogelijk. Bovendien houdt het natuurlijk ook een keer op met de efficiency. Er zal altijd een moment komen waarop je moet vaststellen dat je de top van je kunnen bereikt hebt. De verschillen tussen de diverse beroepsgroepen zijn interessant om eens nader onder de loep te leggen. Want wat zijn nu eigenlijk de meest gezonde beroepen? Met stip op de eerste plaats staat de fitness instructeur. Bij dit type werk beweeg je veel, heb je meestal een flexibel werkschema en kom je veel in contact met andere mensen. Die contacten verlopen bovendien op een positieve manier. Dit alles zorgt over het algemeen voor veel werkplezier en een goede gezondheid. Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar ook een ontwikkelaar van software heeft in principe een zeer gezonde baan. Vaak hebben mensen van dit beroep een wat eenzijdig beeld, het wordt al snel geassocieerd met acht uur per dag kantoorwerk, waarbij nauwelijks sprake is van beweging. Werk je echter als ontwikkelaar van software bij een bedrijf dat het afgeleverde werk boven het aantal gewerkte uren stelt, dan zit je goed. Een verzekeringsadviseur komt ook positief naar voren in het onderzoek, omdat dit beroep weinig fysieke kracht vergt, evenals de fitness instructeur gepaard gaat met veel contacten met klanten en er weinig sprake is van stress. Werk je als bloemist, dan heb je ook een gezonde baan, want de hele dag tussen de bloemen en planten staan, werkt stress verlagend. Uiteraard zijn er ook banen die niet zo goed zijn voor je gezondheid. Een brandweerman bijvoorbeeld, staat bloot aan veel stress. Bovendien is de kans op verwondingen en ziekte in deze branche aanmerkelijk groter. Andere negatieve uitschieters zijn de bouw (zwaar werk), de advocatuur (stress) en mensen die in nachtdiensten werken, bijvoorbeeld in de verpleging.
Ben je op zoek naar (ander) werk en twijfel je over het kiezen van een beroep?
De beroepentest van de website www.nationaleberoepengids.nl kan je hierbij op weg helpen. Aan deze beroepentest zijn meer dan 2400 beroepen gekoppeld.