Hoe neem je afscheid van een dierbare in Coronatijd?
Beperkende maatregelen zijn er op alle vlakken, ook op het gebied van uitvaartzorg. Afscheid nemen van een dierbare ziet er in deze tijd ook anders uit.
Met de komst van het Coronavirus in Nederland, is het openbare leven op zijn kop komen te staan. Onze aandacht gaat momenteel vooral uit naar zorgen voor elkaar, want doen we dat niet zijn de consequenties enorm. Dit vraagt erg veel van ons allemaal.
Wat kan nog wel, wat (eigenlijk) niet? Beperkende maatregelen zijn er op alle vlakken. De economie en de mens als persoon lijden hieronder. De mate van het lijden is ook weer heel verschillend tussen individuen onderling. Als maatschappij doen we wat we kunnen en daarbij ontstaan ook prachtige initiatieven om mensen met elkaar verbonden te houden. Hoe kunnen we bijvoorbeeld ouderen die eenzaamheid ervaren, betrokken houden? Er wordt van alles bedacht: muziek, kaartjes, berichtjes, hulp(vraag)posters, hulplijnen en contact houden per telefoon.
Om te kunnen beeldbellen blijkt Anne4Care.nl de uitkomst. Een tablet met virtueel hulpje ineen. Je kunt zonder enige digitale kennis eenvoudig beeldbellen met je dierbaren en zo voelt familie dan toch dichterbij.
Afscheid nemen van een dierbare ziet er in deze tijd ook anders uit. Mensen die ziek zijn (al dan niet door Corona) mogen in de ziekenhuizen zeer beperkt en onder strikte voorwaarden een dierbare op bezoek hebben, ook als een overlijden ophanden is. Dat brengt allerlei emoties met zich mee. Dat is ook logisch. Iedereen begrijpt dat het nodig is en waarom. Ziekenhuizen en (palliatieve) organisaties doen er alles aan om aan afscheid nemen, zo goed mogelijk invulling te geven. Maar iedereen begrijpt ook hoe emotioneel dit is. Ik mag graag denken dat we hiermee naar de toekomst ook rekening blijven houden met elkaar.
Uitvaarten kunnen momenteel alleen nog in beperkte kring plaatsvinden. Maximaal 30 personen (die te allen tijde 1,5 meter afstand houden van elkaar, m.u.v. gezinnen) en de uitvaartlocaties mogen geen horeca-diensten leveren. Een opbaring van een overledene die aan Corona is overleden is aan vaste veiligheidsprotocollen gebonden en dat beperkt een opbaring enorm. En zo benoem ik even de meest beperkende maatregelen rondom uitvaarten. Gelukkig zijn er nog voldoende mogelijkheden om een afscheid passend vorm te geven. Hoewel dit mogelijk anders is dan gewenst of vooraf bedacht, zijn er dus zeker creatieve opties. Denk hierbij dus aan rituelen en alternatieven waardoor mensen met elkaar in verbinding blijven, hun medeleven kunnen betuigen en verdriet kunnen delen.
Voorbeelden hiervan zijn erehagen op een route al dan niet in combinatie met een wandelende begeleiding van de overledene door dierbaren. En door te werken met (online)beeld en geluid tijdens een dienst, kaars- en bloemrituelen, online gedenkpagina’s, levensloopwebpagina’s kun je mensen deelgenoot maken van een plechtigheid. Ook gespreide rouwbezoeken op afspraak behoren tot de mogelijkheden.
Ik heb al een aantal keer de vraag gekregen of ik in een later stadium alsnog een grootschaliger afscheid wil begeleiden. “Jazeker wil ik dat”. “Mooi, want dan gaan we het nog eens dunnetjes overdoen op zijn verjaardag Pat, en daarna heffen we het glas, want zo wilde hij het”. Aldus de echtgenote van een te jong gestorven man.
Geheel vrijblijvend deel ik met u de mogelijkheden en creatieve ideeën met u. Het is namelijk heel begrijpelijk dat we in deze tijden nadenken over onze kwetsbaarheid en het is ook goed om daarover met elkaar in gesprek blijven.
Omdat het rouwproces ook anders of zwaarder kan worden ervaren, zijn er veel mooie mensen in mijn omgeving die mensen hierin graag bijstaan. Mensen als Chantal Visser- de Mol bijvoorbeeld. Zij is alternatief psycholoog, theoloog en rouwdeskundige. Zij ondersteunt mensen telefonisch met een luisterend oor en probeert hiermee ook eventuele complicaties in het rouwproces te ondervangen. Wilt u met haar in contact komen, laat me dit gerust weten.
Ik wens iedereen veel sterkte, liefde en gezondheid toe. Zorg goed voor elkaar.
Patty-Lou Leenheer | 06 86 88 99 18
Getijdenuitvaartzorg.nl