Keurmerken voor wilde vis en kweekvis
Om overbevissing te voorkomen en de impact op natuur en milieu te verkleinen bestaan er keurmerken voor zowel wilde vis als voor kweekvis. Helaas zeggen de gangbare keurmerken weinig over het welzijn van de vissen.
Dat vissen pijn, stress en angst voelen heeft de wetenschap al lang bewezen. Ook zijn er goede methoden uitgevonden om vissen vóór de slacht te verdoven. Toch is het welzijn voor vissen nog altijd niet verbeterd. Veel vissen worden levend verwerkt: ze worden opengesneden om de organen te verwijderen. Daarna zijn ze meestal nog niet dood, maar stikken ze of sterven ze langzaam door onderkoeling bij het invriezen. De hele doodstrijd kan uren duren.
Keurmerken voor vis
De keurmerken MCS en ASC doen helaas weinig aan het gruwelijke lijden van vissen. Wel zijn deze keurmerken beter voor natuur en milieu. Het biologisch keurmerk houdt wel rekening met het welzijn van de vissen.
MSC-keurmerk voor wilde vis – Om overbevissing tegen te gaan, is het internationale MSC-keurmerk opgericht. Vis die dit keurmerk mag dragen, komt van vissers die zich actief inzetten om de visstand op peil te houden. Zij brengen zo min mogelijk schade toe aan het leven in de zee. MSC staat voor Marine Stewardship Council.
ASC-keurmerk voor kweekvis – Omdat de zeeën overbevist zijn, kiezen steeds meer mensen voor kweekvis. Vis of visproducten met het internationale ASC-keurmerk heeft een lagere impact op het milieu. De vissen krijgen minder antibiotica, het voer is duurzamer en arbeidsomstandigheden voor het personeel zijn beter. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council.
Biologisch keurmerk voor kweekvis – Mondjesmaat is er kweekvis verkrijgbaar met het biologisch keurmerk. Anders dan bij het ASC-keurmerk gelden hier wel eisen voor dierenwelzijn. De natuurlijke leefomgeving wordt zo veel mogelijk nagebootst, de vissen leven minder dicht op elkaar en ze worden niet levend verwerkt. Gebruik van antibiotica is verboden
Waar koop je vis?
Vis met een MSC-, ASC-of biologisch keurmerk kun je het beste gewoon in de supermarkt kopen. Wat de verkoper in de viswinkel of viskraam ook zegt; jij kunt de herkomst en vangstmethoden van hun vissen niet controleren.
De VISwijzer
Om tot een betere keuze te komen, kun je ook de VISwijzer gebruiken. Naast de vissen met een keurmerk staan er in deze wijzer ‘groene’ soorten: wilde vissoorten die niet overbevist zijn en gevangen worden met minimale schade aan de natuur.
Andere keurmerken
Helaas staan op veel visproducten ook misleidende logo’s en plaatjes. Vooral op tonijn kun je allerlei logo’s vinden over dolfijnvriendelijke vangst. Het SAFE-logo van de Amerikaanse milieuorganisatie Earth Island Institute is redelijk betrouwbaar, maar let vooral op het MSC-logo.
Uit de vegetarische vijver vissen?
Vissen sterven nog altijd een gruwelijke dood en regelmatig worden er in vis te veel gifstoffen aangetroffen. Reden genoeg om vis vaker te laten staan of te vermijden. Hier kun je lezen hoe je dat gezond doet door vegetarisch te eten.
Bron: www.wakkerdier.nl